2014. június 6., péntek

Vörösborban sült epres meggy


Már van finom, érett meggy - és még van eper is!

Kettejük házasságából született Mamma csodás receptje nyomán ez a finomság! 

Pici fűszerrel és némi étcsokoládéval kiegészítve, mert a meggy, a csokoládé és a fahéj remek hármast alkotnak, mint azt ebben a pitében is bizonyították! Ebbe a verzióba pedig Gabojsza is tett csokoládét :-)






Vörösborban sült epres meggy


Elkészítési idő: 3-4 óra


Hozzávalók 2 kicsi üvegnyi mennyiséghez:


  • 1 kg meggy (magozott mennyiség!)
  • 20 dkg eper
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 dl száraz, minőségi vörösbor
  • 1-2 ek pálinka
  • 1 rúd vanília
  • 1-2 tk. őrölt fahéj
  • 5 dkg étcsokoládé



Az alaposan megmosott, majd kimagvalt meggyet és a tisztított, feldarabolt epret tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, ráöntjük a pálinkát és a bort, beletesszük a felhasított vaníliarudat is. Összekeverjük.

180 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg levének kb. 90%-a el nem párolog - időnként azért keverjük át egy kanállal.

Nálam ez jó 2 órán át tartott, a meggy rengeteg levet eresztett, plusz ugye a vörösbor - viszont sülés közben őrületes forralt bor illat járta át az egész lakást :-)

Ha már majdnem az összes levét elfőtte, vegyük ki a sütőből, tegyük bele a csokoládét is, s teljesen kavarjuk el benne.

Merjük a fűszeres meggyet makulátlanul tiszta üvegekbe, zárjuk le, és tegyük az üvegeket száraz dunsztba (plédekbe csavarva teljes kihűlésig).






2 megjegyzés:

  1. Micsoda fotók, micsoda színek! :) Egy adag epret már én is sütöttem (rumban), elég sok levet engedett, de nagyon finom lett! :) Ki fogom próbálni ezt a változatot is, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Atyaég, rumban sült eper! Mekkora királyság lehet!

      Utólag jutott eszembe, hogy nyilván le kellett volna inni alóla azt a sok levet :-DDD

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.