2015. október 17., szombat

Fűszeres malachús citromos-petrezselymes kuszkusszal


Lassan, komótosan készülő ízorgia, nagyon megéri a várakozási időt!





Fűszeres malachús citromos-petrezselymes kuszkusszal

Elkészítési idő: 2-3 óra

Hozzávalók:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 cm friss gyömbér
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 1 tk. őrölt római(!) kömény
  • 1 rúd fahéj
  • só és bors
  • 1,5 kg malachús (lehet csontos is nyugodtan!)
  • 1 kicsi doboz sűrített paradicsom
  • 2 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • 2-3 ek. méz
  • chili (opcionális)


A kuszkuszhoz:

  • 50 dkg kuszkusz
  • 1-2 citrom leve (ha bio, használjuk nyugodtan a héját is)
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • só és bors
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 l forrásban lévő víz
  • Tálaláshoz:
  • citrom
  • görög joghurt
  • chili



A húst megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk.

Az olajat felhevítjük, üvegesre pároljuk benne a finomra aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra reszelt gyömbért, a fűszereket és a paradicsompürét, majd lepirítjuk.

Hozzáadjuk a húskockákat, erős lángon fehéredésig, kevergetve sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a mézet, és takaréklángon kb. 2 óra alatt puhára pároljuk.

Ha az edényünk engedi, nyugodtan betehetjük a sütőbe is 160-170 fokra.

A főzés végére a folyadék nagy része elpárolog, és sűrű szafttá változik.

Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket a szükséges fűszerekkel. Sőt: akinek a jó a gyomra, nyugodtan használjon chilit is hozzá, pompásan megy hozzá!

A kuszkuszt elkészíteni végtelenül egyszerű. Felforralunk a kuszkusz mennyiségéhez számított kétszeres mennyiségű vizet.

Egy nagy tálban szárazon összekeverjük a kuszkuszt sóval, borssal, citromlével, olívaolajjal, aprított petrezselyemmel, majd felöntjük a forrásban lévő vízzel.

Elkeverjük, lezárjuk egy folpackkal, és 10 percig hagyjuk, hogy az összes folyadékot magába szívja.

Ha szemmel láthatóan felitta az összes folyadékot, egy villával keverjük össze könnyedén.


Tálaláskor egy adag kuszkuszra merünk az ízes-fűszeres malachúsból, és kínáljunk mellé friss citromot és sűrű, hideg görög joghurtot.


Eredetileg Rachel Allen receptje - bárányból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.