2015. október 14., szerda

Céklás-narancsos csokoládétrüffel


Igazi ősz ihlette édesség!

A cékla szerencsére nem csak savanyúságként használható fel - sőt szerintem héjában sütve még sokkal finomabb, mint megfőzve.

Használjuk ki természetes édes ízét, s készítsünk vele bátran édességeket is, pl. csokitortát!

Vagy ezt a trüffelt :-)





Céklás-narancsos csokoládétrüffel


Elkészítési idő: 10 perc + 40 perc céklasütés + 2-3 óra hűtés


Hozzávalók kb. 12-15 darabhoz:


  • 5 dkg cékla (kb. ökölnyi nagyságú)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2-3 dkg vaj vagy kókuszolaj
  • 1 ek. narancslekvár
  • 2 dkg kandírozott narancshéj


A hempergetéshez:
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor


A céklát megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk, és 180 fokon kb. 40 perc alatt puhára sütjük.

A fóliában hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk.

A csokoládét gőz fölött (avagy mikróban 500 W-on, 1 perc alatt) összeolvasztjuk a vajjal/kókuszolajjal.

A céklát, a narancslekvárt, a kandírozott narancshéjat és a vajas csokoládét késes betétű robotgépbe tesszük, és szinte homogén masszává dolgozzuk néhány pillanat alatt.

Az így kapott krémet tegyük hűtőbe néhány órára egy jól záródó műanyag dobozban, ahol majd formázhatóvá szilárdul.

Ha teljesen áthűlt, két teáskanál segítségével formázzunk a masszából diónál kisebb trüffeleket, majd hempergessük meg őket a cukrozatlan kakaóporban. Dolgozzunk vele viszonylag gyorsan, mert hamar visszalágyul!


Tároljuk hűtőszekrényben, de fogyasztás előtt vegyük ki néhány perccel, hogy az ízek igazán jól érvényesüljenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése