2015. október 11., vasárnap

Birsalmás kacsaleves



Kezdődik a birs-szezon, vele együtt a kedvenc levesem szezonja :-)

Klasszikus módon elkészített húsleves kacsából, a végén belefőzve a birsalma, s tejfölös habarással sűrítve. 

Savanykás összhatású, mint a becsinált jellegű levesek, a birs és a kacsa nagyon karakteres ízével, illatával.






Birsalmás kacsaleves


Elkészítési idő: 2-3 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg kacsaaprólék
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 kicsi gumó zeller
  • 10 szem feketebors
  • 2 nagy vagy 3-4 közepes méretű birsalma
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2-3 dl tejföl



A kacsahúst megtisztítjuk, ha szükséges, feldaraboljuk. Bőséges mennyiségű hideg vízben elkezdjük főzni, hozzáadva a megtisztított zöldségeket és a borsot.

Takaréklángon, csendes forrásban tartva hagyjuk készre főni (a főzés ideje a kacsa életkorától fog függeni) - gyakorlatilag húslevest készítünk.

Ha a hús megpuhult, emeljük ki a léből, és szedjük le a csontokról, majd tegyük vissza a levesbe.

A birsalmát mossuk meg nagyon alaposan, és éles késsel vágjuk négy részre - magházát és az esetleges hibás részeket nagyon óvatosan vágjuk ki. A gyümölcs nyersen szinte kőkemény, vigyázva dolgozzunk vele!

Ha a magházát kivágtuk, daraboljuk tovább falatnyi méretűre, és adjuk a leveshez. Főzzük puhára a gyümölcsöt néhány perc alatt.

Sózzuk meg a levest szájízünk szerint, a gyümölcs picit édesít rajta, ezért érdemes a főzés végén sózni.

A keményítőt keverjük simára kevés hideg vízzel, majd a tejföllel. Néhány merőkanál forró levessel keverjük el apránként, majd csorgassuk vissza a fazékba, és forraljuk ki pár perc alatt.

Forrón kínáljuk - jusson a tányérokba egyenlő mennyiségben a húsból, a zöldségekből, a birsalmából.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése