2017. március 7., kedd

Túrógombóc


Illetve galuska, mert nem szoktam gombócolással bajlódni, helyette egy nagyobb méretű evőkanállal szaggatom bele a forró vízbe a túrós masszát.

Búzadara helyett liszttel készül, sosincs itthon búzadara, mert olyan ritkán használom, hogy az 1 kg-nak eddig kivétel nélkül mindig lejárt a szavatossági ideje, s alig hiányzott belőle valamennyi.

Liszttel is működik, laza, remegős "gombócok", amik kihűlve sem válnak kőkeménnyé!




Túrógombóc

Elkészítési idő: 30 perc + 1-2 óra hűtés


Hozzávalók:


  • 50 dkg túró
  • 3 db M-es vagy 2 db L-es tojás
  • 6-8 dkg liszt
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • 1-2 csomag vaníliás cukor


A forgatáshoz:

  • 2-3 ek olaj
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa


A tálaláshoz:

  • tejföl
  • porcukor



A túrót tálba öntjük, ha nagyon rögös-darabos, villával vagy krumplinyomóval kissé áttörjük.

Összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, végül a liszttel. 

A liszt mennyisége függ a tojások nagyságától és a túró savósságától! Ha nagyon száraz volt a túró, elég a 6 dkg, de ha lágy, zsíros vagy savós, mehet bele a plusz 2 dkg liszt.

Fedjük le a tálat, s tegyük hűtőbe pihenni 1-2 órát.

Míg a túró pihen, felhevített olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranyszínűre, ízesítsük nagy csipet sóval és öntsünk rá kb. 0,5 dl vizet. Keverjük el, fedjük le, hogy a gőzben a morzsa megpuhulhasson.

Egy nagy fazékban forraljunk fel bőséges mennyiségű sóval ízesített vizet. Ha forr, egy nagy evőkanalat a forró vízbe mártunk, s a túrós masszából a tál oldalán galuskát formálva óvatosan beleengedjük a vízbe.

Vigyázzunk, a víz ne lobogjon túlságosan, tartsuk csendes forrásban, s a galuskákat ne piszkáljuk, míg fel nem jönnek a víz tetejére!

Hagyjuk átfőni őket kb. 10 perc alatt.

Szűrőkanállal egyesével emeljük át a vízből a pirított morzsára, óvatosan hempergessük meg kanál vagy villa segítségével (forrón nagyon törékenyek!), s halmozzuk egy nagy tálra.

Tejföllel, porcukorral kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése