2013. november 3., vasárnap

Hájas tészta egyszerűen, lépésről-lépésre



Lassan, de biztosan közelít a disznóvágások ideje, még ha a hőmérő mostanában meghökkentő módon közel 20 fokot is mutat. De jönnek majd a csikorgó napok, disznóvisítástól hangos hajnalok, s ha lehetőség nyílik rá - szerezzetek hájat :-) 

Mert a hájas tészta utánozhatatlan!

Mumusként és hatalmas, egész napos "maceraként" gondolnak rá sokan, s bizony, én magam is úgy emlékeztem rá, hogy tésztagyúrástól az illatozó süteményig akár 5 óra is eltelt alkalmanként.

Most mutatok egy végtelenül egyszerű, elronthatatlan és garantáltan sikeres módszert, ami már többször bizonyított (itt, itt és itt), s ezzel a módszerrel rövid idő alatt 16 rétegű tésztát készíthetünk - amit aztán bármire használhatunk, hisz a tészta alapvetően semleges ízű. 

Érdemes nagy mennyiségben nekigyürkőzni, a kész tésztát feldarabolni, s a darabokat fagyasszuk le egyesével. 

Milyen jó lesz majd később előkapni, kiolvasztani és készíteni belőle valami finomságot :-)





Hájas tészta


Hozzávalók:

  • 50 dkg tisztított háj ledarálva
  • 1 kg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 4-5 dl tej
  • 3 ek. ecet (10%-os)
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 mk. só



A szobahőmérsékletű hájat összegyúrjuk az 1 kg lisztből elvett 15 dekányi liszttel, félretesszük hűvös helyre, de ne a hűtőbe!

A három tojássárgáját, a tejet, ecetet, 85 dkg lisztet, cukrot, sót, élesztőt így, a felsorolás sorrendjében (a sót az élesztőtől távol!) kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. A tejet érdemes 4 dl-vel kezdeni és apránként adagolni a maradékot, nehogy nagyon lágy legyen a tészta!

Ha a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk.




Rákenjük a liszttel összegyúrt hájat egyenletes vastagságban, mindenhol fedje a tésztát. Fontos, hogy a kelt tészta és a lisztes háj egyforma hőmérsékletű legyen!




A tésztát bevágjuk a fotón látható módon.



Hajtogatjuk.

Először a tészta négy sarkát hajtjuk egymásra, egyiket a másik tetejére.




Aztán a középső tésztadarabokat hajtjuk a kupac tetejére - máris készen van 8 réteg!




Letakarva hagyjuk pihenni 15-20 percig.

A tésztát ezt követően újra kinyújtjuk téglalap alakúra lisztezett munkalapon, ismételten csak bevágjuk a korábbi módon, hajtogatjuk, ahogy az előbb - s voltaképpen készen is vagyunk a 16 rétegű élesztős hajtogatott tésztával!




Nyújtsuk ki nem túl vékonyra, kb. 2-3 cm vastagságúra, s vágjuk szét 3 vagy 4 egyforma darabra. Ezeket a darabokat aztán csomagoljuk egyesével folpackba vagy nylonzacskóba, s tegyük fagyasztóba.

Természetesen a tészta a második hajtogatást és nyújtást követően rögtön felhasználható azon frissiben is - majd mutatom, hogy nálunk mi készült belőle :-)

Sok sikert, csak bátran!



21 megjegyzés:

  1. De jó, anyukám a mestere volt, sokszor néztem, hogyan csinálja:) Ez a módszer nem macerásabb, mint egy leveles tészta, vagy croissant, azokat is szeretem készíteni:) Tényleg utánozhatatlan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van! Gyakorlatilag vaj helyett hájat használunk, a technika - no és persze a végeredmény - ugyanaz :-)

      Törlés
  2. Köszi Viki! Mindkét nagyanyám, és anyósom is isteni hájast tudtak sütni, de nem mutatták meg hogyan kell. Mentettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mamával mindig együtt sütöttünk :-) Eleinte én voltam az Ő kuktája, később pedig Ő lett az én kuktám, ahogy idősödött... Az első kép hátterében is Mama szakácskönyve van :-)

      Törlés
  3. Nagyon jó kis bemutató volt. Már nyersen is remekül látszanak a rétegek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Petra, igazán remek volt vele dolgozni, és a végeredmény is csodás lett :-)

      Törlés
  4. Nagyon szuper! Mentettem:)

    VálaszTörlés
  5. Remek.
    Azt azonban elmondanám, hogy személy szerint mangalicahájból nem sikerült hájast sütnöm. Sem anyukámnak. Talán nem a mi készülékünkben van a hiba. Ha valakinek mégis sikerült, kérem rikkantson. Elférne egy mangalicahájból tökéletes recept nálunk is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát Évi, ez nagyon érdekes! Oké, hogy jóval zsírosabb, de hogy semmi tartása ne legyen... :-O Lisztet szoktatok a hájba gyúrni?

      Törlés
  6. Még soha nem készítettem hájas tésztát, pedig a háj a fagyasztóba van. Köszönöm a receptet és leírást, még Karácsony előtt elkészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elő vele Okki! Egy főpróbát megér az ünnepek előtt :-)

      Törlés
  7. Szuper ez a hajtogatási módszer, legközelebb így fogom készíteni. Köszi!!!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyors, egyszerű és sikeres - remélem, Neked is beválik majd :-)

      Törlés
    2. Hello! Nemetorszagban elek de nem birok elni a jo regi magyar receptek nelkul.sajnos itt nem kaphato a haj,elkeszithetem zsirral,na meg az eleszto az friss vagy szaritott? Elore is koszonom! Klara

      Törlés
    3. Kedves Klára! Hű de jó a kérdés... A hájnak sokkal masszívabb a szerkezete, mint a zsírnak, ezért talán csökkenteném a mennyiségét a hájéhoz képest.

      A recept nem túl macerás, azt gondolom, tégy próbát először csak fél adaggal: 50 dkg liszthez 20 dkg zsírral, minden mást változatlanul hagyva, lássuk, mi sül ki belőle - szó szerint :-)

      Az élesztő voltaképpen mindegy, friss vagy szárított, mert felfuttatás nélkül kell belegyúrni a tésztába, azt gondolom, mindkettő tökéletesen megfelelő, amelyik kapható!

      Remélem, sikerülni fog zsírral!!! :-))

      Törlés
  8. Szia Viki! Hány fokon ás hány percig szoktad sütni? Hogy kened meg a tetejét tojással,hogy a rétegek szépen látszanak amikor kisül???? Köszönöm előre is a választ!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rózsa!

      Minél forróbb a sütő, annál jobb - rögtön kiolvad a háj a rétegek közül, így lesz szép leveles, 200-220 fokosra melegítsd elő. Sütőfüggő és persze az is befolyásolja, mekkorák a sütemények: 20-25 perc kell nekik, szép aranybarnák legyenek.

      A tésztáknak épp csak a tetejét kend át tojással, hogy ne csorogjon le a sütemények oldalán, mert a tojás meg tudja akadályozni, hogy felemelkedjen és levelesedjen.

      Nézd meg a diósat belőle: http://www.chefviki.hu/2013/11/dios-level-hajas-tesztabol.html

      Sok sikert hozzá :-)

      Törlés
  9. Apply for Latest Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission UPSSSC Recruitment Vacancy: Here you can find all Latest Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission UPSSSC Jobs alert. Please read the provided information such as educational qualification, application fees, selection procedure etc. carefully before applying for the job. Subscribe to UPSSSC Jobs and get recruitment notifications on Assistant Engineer, Sub Assistant Engineer vacancies across India through

    VálaszTörlés