2011. augusztus 6., szombat

Zakuszkás (pizzás) csigakenyér




Vacsoraötlet után tallóztam a NoSalty-n, a "pizzás" keresőszóval. És akkor szembejött ez a csoda!

Az alapötlet Macitól, amit Szintia csavart tovább, a végeredmény pedig egyszerűen mesebeli!

Az enyém sajnos nem lett olyan szépséges, mint az övék, már nyújtáskor éreztem, hogy kissé lágy lett a tészta, ezért inkább szétterült, semmint felfelé nőtt volna - de kit érdekelt, amikor az íze, állaga mindent vitt!

Leírni hosszadalmas, elkészíteni - nyújtani, kenni, hajtogatni a gyakorlatban - közel sem vészes!

Mehet bele nyugodtan pizzakrém, vagy bármilyen sós kence, sajtkrém, stb., nálunk zakuszka került bele, mert zakuszka forever!

Egyébiránt kalácstésztából, édes töltelékkel sem lehet túl rossz...



Zakuszkás (pizzás) csigakenyér

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 2,6-2,8 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 2,5 dkg élesztő

Töltelék:

  • zakuszka, pizzakrém, sajtkrém, sós-fokhagymás vaj...


A tészta hozzávalóiból kenyérsütő gépben rugalmas tésztát dagasztunk. Inkább keményebb legyen, mint lágyabb! Hagyjuk megkelni.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, és nagyon vékonyan (!) megkenjük a krémmel.



Bal oldalát a közepéig hajtjuk.


Majd a jobb szélső tésztaszélet is középre hajtjuk.


Tetejét újra vékonyan (!) megkenjük krémmel.


Majd becsukjuk, mint egy könyvet.



A "tésztasálat" óvatosan ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Nem baj, ha ha imitt-amott kibuggyan belőle a krém.


Újfent vékonyan (!) megkenjük krémmel.


Rövidebbik vége felől feltekerjük, mint egy duci beiglit.


Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük, tetejét éles késsel/pengével óvatosan, mélyen bevágjuk. Kelni hagyjuk. 

Ha megkelt, körös-körül lekenjük a külsejét krémmel, és 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.


Langyosra hűlve, önmagában csodálatos vacsora.


5 megjegyzés:

  1. Óóóó, ezt a receptet is elvittem, jó? Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Hallod, ez is egy isteni recept.Egyébként megfigyeltem, hogy a lágyabb kelttészta finomabb is egyben, mint a keményebb, nem baj, ha laposabb kissé.Viszem én is a recipét, imádjuk az ilyet:-))))

    VálaszTörlés
  3. Aztaaa..de finom lehet!! Csodás!!!

    VálaszTörlés
  4. Már magát a zakuszkát is imádom, de így isteni lehet

    VálaszTörlés
  5. Ez kérem szépen közösség elleni izgatás! Ilyen receptet és fényképet blogolni, kóstoló meg sehol! :D

    VálaszTörlés