2013. október 2., szerda

Almás-vaníliás sütőtök krémleves


Zordan indult az október... Hideg és szürke, esőáztatta - elő a melengető krémlevesekkel!

Gabojszától nyertem ihletet, ő gorgonzolával tálalta a levesét, de ahhoz én még nem vagyok elég bátor, így lett a levesbetét egyszerű camembert - és így is eszméletlen finom volt!

Utólag mélázva a levesen az jutott eszembe, hogyha egy birsalma is beszállna harmadik ízként, mennyire jó lenne már!

Próbáljátok ki :-) Nem is kell más egy randa borongós napra...




Almás-vaníliás sütőtök krémleves


Hozzávalók:


  • 3-4 szelet sült sütőtök (a szeletek kicsik, az ún. sonkatökből készültek)
  • 2 alma
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 nagy ek. méz
  • 1 ek. cukor (illetve ízlés szerint)
  • 1 tk. almás sütemény fűszerkeverék
  • csipet só
  • 1 dl tejszín (opcionális)

  • a tálaláshoz camembert sajt, esetleg pirított diódarabkák!


A sütőtök húsát kanállal kivájjuk a héjából, az almát megmossuk, kockákra vágjuk -hámozni nem szükséges.

Fazékba tesszük őket, felöntjük vízzel, hogy bőven ellepje (a sütőtök nagyon sűríteni fogja), takaréklángon felforraljuk, s addig főzzük, míg az alma megpuhul, ez mindössze néhány percet vesz igénybe.

Ízesítjük a vaníliával (a vaníliahüvelyt aztán bedughatjuk egy doboz cukorba, vagy tegyük ázni 2 dl vodkába), a mézzel, sóval és a fűszerkeverékkel.

Botmixerrel zúzzuk krémesre, adjuk hozzá a tejszínt, ha szeretnénk, majd állítsuk be tetszésünk szerintire a sűrűségét.

Forrón, a sajtfalatokkal tálaljuk, mely a levesben lágyra olvad...




1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a krémleveseket (lásd csokis szilva :), ezt az illatos finomságot is el fogom készíteni! :) Már most imádom! :)

    VálaszTörlés