2013. október 4., péntek

Diós-csokoládés mustos keksz



Kaptam egy üveg szőlőlevet. Házi szőlőlevet. Olyat, aminek minden cseppje vérré válik :-) Semmi adalékanyag, semmi színezék, semmi egyéb hozzáadott dolog, csak a tiszta szőlőlé. Őrületes az íze, a színe pedig azt hiszem, önmagáért beszél...

Kortyolgatása közben jutott eszembe Max mustos keksze, hogy ezzel a csodás szőlőlével biztos nagyon finom keksz készülhetne... 

A próbasütés megtörtént, és igen, nagyon finom lett :-) Begyúrtam a kissé átvariált tésztát, ami a szőlőlétől teljesen lila lett, így került bele ellensúlyozásként kakaó is - ez fehér szőlőből készült must/szőlőlé esetén akár el is hagyható!

Süssétek meg bátran, hisz itt a szőlőszezon, de talán valami igazán finom borral is ki lehetne próbálni, sütés közben úgyis elpárolog az alkoholtartalma...





Diós-csokoládés mustos keksz


Hozzávalók kb. 65-70 db falatnyi kekszhez:

  • 1,25-1,5 dl szőlőlé/must/esetleg bor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg olvasztott kókuszzsír (vagy ezek helyett egyszerűen 1,25 dl olaj)
  • 10 dkg zabpehely
  • 35 dkg liszt
  • 6 dkg barna cukor
  • 6 dkg cukor (vagy simán 12 dkg cukor)
  • 1 nagy ek. méz
  • csipet só
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. szódabikarbóna
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 nagy marék dió durvára vágva
  • 5 dkg étcsokoládé durvára vágva
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 3 cl pálinka (opcionális)




A zabpelyhet késes betétű robotgéppel durvára daráljuk néhány pillanat alatt. Összekeverjük a többi hozzávalóval, és sima tésztává gyúrjuk. 

A kakaótól keményebbé válik a tészta, a szőlőlé mennyisége ettől függ, először csak 1,25 dl mennyiséget adjunk hozzá, ha nem áll össze, morzsalékos, apránként adagoljuk hozzá a további folyadékot. Jól formázhatónak kell lennie.

Tegyük hűtőbe min. 1 órára, de akár egész éjszakát is eltölthet a hidegen.

A kihűlt tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten újra formázhatóvá lágyulni. Vágjuk 4 egyenlő darabra, melyeket egyesével sodorjunk kb. 4 cm átmérőjű rudakká.

A rudakból éles késsel vágjunk 3-4 mm vastag tallérokat, s egyesével formázzunk tovább sütipecséttel vagy egyszerűen egy vastag falú pohár talpával. Minél vékonyabbra nyomjuk a kekszeket, annál ropogósabb lesz!

180 fokra melegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg, akkor jó, ha a kekszek alja halvány barna lesz.

Hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó fémdobozba.




3 megjegyzés:

  1. Csodás a színe a szőlőlének és a keksznek is, igazán helyes, magukat kellető darabkák! :)

    VálaszTörlés
  2. Stipistopi, hétvégén megsütöm. Van pár liter házi szőlőlevünk, dzsem akart lenni, de folyik :-D bort viszont nem tennék bele. Minek, ha egyszer úgyis elpárolog az alkoholtartalom, nem igaz? ;-)

    VálaszTörlés
  3. Ahh, kérek. Nekem nem volt időm sütni, és most ennék belőle. Próbálnám a sütipecsét nyomát kiharapni :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.