2013. október 31., csütörtök

Sült paradicsom krémleves




Egy leves a paradicsom valódi ízével!

Semmi sűrítőanyag, semmi ízfokozó, csak paradicsom és friss fűszerek. Olvadozó fetakockákkal... Őrületes... 

Egész más, mint a menzás betűtésztás, ez inkább amolyan felnőtt változat :-)

Ajánlom!




Sült paradicsom krémleves


Hozzávalók:


  • 6-8 db érett paradicsom (kb. 1 kg)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ágacska rozmaring
  • (olíva)olaj
  • só, bors
  • pici cukor
  • 10 dkg fetasajt


A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, csumájukat kivágjuk. Vágott felükkel felfelé tepsibe ültetjük őket, egyenletesen megszórjuk durvára vágott fokhagymadarabokkal, a rozmaring lecsipkedett levélkéivel, sóval, borssal, és meglocsoljuk olajjal.

180 fokos sütőben ráncosra-fonnyadtra sütjük, fog kelleni majdnem egy óra - ez a paradicsom lédússágától függ.



A sült paradicsomot fazékba borítjuk, és a fűszerekkel, héjastól-magostól együtt botmixerrel pépesre zúzzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű levest kapjunk (kb. 1 liter). 

Felforraljuk, csipet cukorral ízesítjük, hogy elvegyük a paradicsom savasságát.

Kóstoljuk meg, ha kell, sóval, borssal korrigáljuk az ízeket, bátrak nyugodtan tüzesítsék chilipehellyel vagy friss erős paprikával!

Forrón, kockákra vágott fetával, esetleg pirított kenyérkockával tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. október


2 megjegyzés:

  1. Viki, összefutott a nyál a számban a fotókat nézve és a leírást olvasva! :) Ez a leves az egyszerű, de nagyszerű kategória lehet, nagyon finomnak gondolom! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát istenien hangzik az biztos:)

    VálaszTörlés