2013. december 30., hétfő

Málnahabos-kávés brownie torta - blogszülinapra :-)



Az ötödik! Köszönöm Nektek :-)

Egy őrületes tortát hoztam eme jeles évfordulóra. Régóta motoszkált a fejemben a gondolat, vajon milyen lehet együtt a kávés brownie és az ősrégi családi recept alapján készülő légies joghurtos málnahab tortaként elkészítve - így hát elkészítettem, megkóstoltuk, és a végeredmény egyszerűen minden várakozást felülmúlt!

A kissé felnőttes, kávés-kakaós brownie mellett fantasztikus kontraszt a könnyű joghurthab, tele-tele málnával, s a tetején lévő csokoládébevonattal kerek egész a torta.

Egy szeletnél lehetetlenség megállni :-D





Málnahabos-kávés brownie torta


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:


A brownie-hoz:


  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • csipet só




A málnás joghurthabhoz:


  • 1 nagy doboz natúr joghurt (450 gr)
  • 3 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. Zselatin fix
  • 30-40 dkg málna (fagyasztott)



Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj




A natúr joghurtot konyharuhával kibélelt szűrőbe öntjük, a szűrőt tálra helyezzük, és hagyjuk a savót lecsöpögni belőle 1-2 óra alatt.

A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

A lecsöpögtetett joghurtot összekeverjük a cukorral, a vaníliával. A tejszínből kemény habot verünk, összeforgatjuk az édes joghurttal, a Zselatin fix-szel, s a málnaszemekkel.

A málnát kiolvaszthatjuk, jól csepegtessük le, én fagyottan kevertem a krémbe, ilyenkor érdemes a zselatin mennyiségét akár megduplázni, mert ahogy olvad a málna, úgy lágyítja a joghurthabot!

A brownie alsó felét visszatesszük a kapcsos tortaformába, körépattintjuk a karimáját. Rásimítjuk a málnás-joghurtos krémet (nagyon soknak tűnik, de bele fog férni), majd befedjük a brownie másik részével.

A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal (mikróban 500 W-on 1-2 perc), majd a torta tetejére kenjük.

Tegyük hűtőbe min. 3 órára, de inkább egész éjszakára, hogy a zselatin elvégezhesse a munkáját, majd másnap óvatosan távolítsuk el a tortakarimát, és cikkekre vágva tálaljuk.






18 megjegyzés:

  1. Boldog blogszületésnapot kívánok és további sok sikert! Ez a torta fantasztikusan finom lehetett, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva :-) Huh, őrületesen finom volt...

      Törlés
  2. Boldog blog szülinapot! Örültem a tavalyi találkozásnak :) mostanában ritkán járok erre, pedig Tőled jött a legtöbb látogató. Boldogat !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gergő :-) Reméljük, továbbra is marad a tendencia :-)))

      Törlés
  3. Boldog blogszülit! :)

    Első gondolatom, ahogy megláttam a finomságos süti nevét - honnan a szöszből kerített CV friss málnát december végén? :)
    Khm, azt írtad, egy szeletnél nem lehet megállni ... kérhetek mindjárt kettőt? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nyár málnája a fagyasztó mélyéről :-)

      Köszönöm drága :-)

      Törlés
  4. Boldog Blogszülinapot:) Csodafinom tortát sütöttél:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehet ez a málnás torta!
    Már ötéves vagy?
    Boldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így telik az idő felettem Marisz :-)))
      Köszönöm szépen :-)

      Törlés
  6. Drága Viki! Gratulálok Neked!!! Még sokszor ennyit!!! Kár, hogy nem maradt belőle! :-)))
    Lizann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) A torta meg bármikor megismételhető... ;-)))

      Törlés
  7. Drági Viki, boldogságos blogszülinapot kívánok szeretettel! :) Köszönjük a sok-sok klassz, házias receptet, kívánom, hogy továbbra is leld örömödet a blog írásában és örvendeztess meg minket a továbbiakban is ilyen finomságokkal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen drága Hankka :-))

      Törlés
  8. Nagyon jól néz ki és isteni finom lehet! :)
    Boldog Blogszülinapot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ildi :-)
      Istenkirályság... :-)))

      Törlés
  9. Nah, elkészült (igaz, picit másképp, de én már csak ilyen vagyok:D) anyukám szülinapjára, szerintem csodafinom! Majd ha egyszer odaérek, felkerül a blogra is...
    Köszönöm szépen!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Atyaég, de örülök :-)))) Boldog születésnapot az ünnepeltnek!!!

      Törlés