2013. december 12., csütörtök

Könyvajánló - Lucinda Scala Quinn: Etetni bolondulásig



Újabb sikergyanús könyvvel rukkolt elő a Török Bálint Kiadó, a szerzőnek azonos címen fut műsora a TV Paprikán, bizonyára sokan ismeritek.

Lucindának három felnőtt fia és férje napi élelmezéséről kell gondoskodnia, ami valljuk be, nem kis kihívást jelent :-)

Ahogy a műsorból is, úgy a könyvből is sugárzik az élet és az étel szeretete, az örömfőzés, nincs panaszkodás, hogy jajistenemmármegintfőznikell - egyszerűen csodás dolgokat alkot minden különös felhajtás nélkül!




A könyvben külön fejezetekben találhatunk bőséges kínálatot reggelikből, ebédekből, vacsorákból szépséges fotókkal illusztrálva, s számtalan apró trükkel kiegészítve, hogyan készülhet egyszerre két étel, hogyan tudunk apró plusz ráfordítással előredolgozni, előkészíteni, fagyasztani.

Ami viszont nagyon-nagyon tetszett a könyvben, az a praktikusság, az életből merített tapasztalatok megosztása. 

A bevezető nem más, mint egy "tízparancsolat". Alapismeretek, előretervezés, etess egészségesen, használd az étkezés idejét beszélgetésre is (!!), főzz örömmel!

Külön taglalja, mi mindenre van szüksége egy háziasszonynak, legyen az egy jó kés, egy serpenyő, fűszerek vagy egy lista, mi mindent tartalmazzon egy éléskamra, legyen heti menü előre elkészítve, és aszerint már igazán könnyű úgy vásárolni, hogy ne kelljen minden nap a boltokat járni.

Nagyon-nagyon szimpatikus, hogy lépten-nyomon sulykolja az olvasóba: vondd be bátran a családot, a gyerekeket a főzésbe, a bevásárlásba, a főzést követő rendrakásba! Lehet, hogy lassabban fogsz haladni, de ezzel olyan tudást adsz át játszva, amiért később nagyon hálásak lesznek :-)


"Hagyd, hogy beszippantsák a vásárlás hangulatát. Magyarázd el nekik, mit látnak, melyik zöldség és gyümölcs micsoda, szagoltasd is meg velük. Ha van rá mód, add is a kezükbe az árut. Meséld el például, hogyan kell megfogni, hogy ne nyomódjon meg, hogyan kell válogatni a cukkinit, választania fokhagyma-fejek közül, miért nem jó a megbarnult héj, a foltos, túlpuhult barack, illetve hogy megromlik az egész adag, ha csak egy hibás is kerül közéjük, és benne hagyod a zacskóban."


"A rendszeres, közös, nyugodt légkörben történő étkezések kiegyensúlyozottá teszik az embert, ezt a jó érzés a gyerekek magukkal viszik, ha kiröpülnek. A jó reggeli megalapozza a napi energiaszükségletünket, a közös ebéd feltölt a nap második, fárasztóbb felére is, közben elősegíti a családi kommunikációt. Már a legkisebb kortól beszélgess a srácokkal az élelmiszerekről és az evésről, de ne kategorizáld az ételeket jónak vagy rossznak. Egyszerűen csak főzz egészségesen finomakat, s rá fognak érezni maguktól a helyes táplálkozásra orvosi tanács nélkül is."


A recepteknél sajnos sok mennyiség csészében (cup) van megadva, s mi inkább dekázunk és kilózunk, de a neten számtalan mértékegység váltó található, ez senkit ne tartson vissza e remek könyv megvásárlásától!

Az ételek könnyen elkészíthetőek, ízletesek, jól felhasználhatóak hétköznapokon és ünnepeken is! A sok-sok praktikum, tanács és trükk okán kezdő háziasszonyok polcára is merném ajánlani...

Megrendelhető a Kiadó weboldalán most 10% kedvezménnyel és ingyenes kiszállítással - a fa alá akár még meg is érkezhet :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.