2014. április 22., kedd

Citromos-kókuszos keksz



Álomfinom, ropogós-omlós keksz, a citrom és a kókusz elképesztően harmonikus ízt alkot benne!

Évától hoztam, és csak egészen picikét változtattam rajta :-)









Citromos-kókuszos keksz


Elkészítési idő: 45 perc + hűtés

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:


  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só



A tészta hozzávalóit egész egyszerűen összegyúrjuk, majd min. 1 órára hűtőbe tesszük, de akár egész éjszakára is maradhat.

Sütés előtt kivesszük, hogy formázhatóra lágyuljon vissza a vajas tészta, majd több úton is elindulhatunk:

1. Lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formára szaggatjuk.
2. Hengerré sodorjuk, és éles késsel vékony korongokra vágjuk.
3. Kis gombócokat formálunk belőle, és sütipecséttel vagy egy pohár díszes aljával mintás kekszeket nyomunk a tésztagombócokból.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a tetszés szerint elkészített kekszeket, mehetnek viszonylag szorosan, mert nincs benne térfogatnövelő szer, nem fog terülni/összesülni.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle kicsit megpirul.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak eztán zárjuk légmentes dobozba, hogy ropogósságát sokáig megőrizze.





6 megjegyzés:

  1. Örülök hogy elkészítetted. Nagyon szép ezzel a formával díszítve, az ízét tudom hogy nagyon finom! Akár most is elfogadnék belőle 1-2 db-ot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nagyon finom volt!!! Köszönöm a receptet :-)

      Törlés
  2. Nagyon kellemes ízű finomság! Klassz a formád, különlegessé teszi a keksz külsejét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isteni a keksz! A sütipecsét pedig Segítsütis, Garffyka barátnőm ajándéka :-)

      Törlés
  3. Milyen szépen megmaradt a minta rajta, nagyon mutatós! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örültem neki én is, mikor sütés után megláttam :-)

      Törlés