2014. október 17., péntek

Fügés-sonkás-ricottás pite



A helyzet az, hogy mostanában nem nagyon időzök a konyhában...

De friss, mézédesre érett fügét kaptam egy kedves régi kolléganőmtől, s mérjék az időmet bármily szűken is, elkapott vele a gépszíj :-) 

S mutatom, míg egyáltalán tart a szezonja, hátha valakinek kedve támad kipróbálni!

Ez a pite például csodás lett. Egyszerű sütőporos tészta, nincs kelesztésre várakozás, azonnal lehet vele dolgozni tovább. Könnyű, bazsalikomos ricotta, az édes füge és a sós sonka... Csodás volt, na :-)

Még másnap, hidegen is!

Meg a friss füge összekóstolva a ricottakrémmel...

Próbáljátok ki :-)







Fügés-sonkás-ricottás pite


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:


A tésztához:


  • 1 tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt/kefír (175 g)
  • 5 ek. olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • só és bors



A feltéthez:

  • 25 dkg krémes ricotta
  • só (óvatosan) és bors (jó sok)
  • 8-10 levél friss bazsalikom (szárított is jó)
  • 4-5 szelet jó minőségű sonka
  • 6-8 szem friss füge



A tészta hozzávalóit egyszerűen rugalmas tésztává gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá apránként lisztet, a mennyisége függ a tojás nagyságától és a joghurt/kefír savósságától.

Sütőpapírral borított tepsibe nyújtjuk (kb. 25x35 cm).

A ricottát kikeverjük az aprított bazsalikommal, jó sok borssal és sóval - csínján, mert a sonka is sós!

Rákenjük a kinyújtott tésztára.

Megszórjuk a felcsíkozott sonkával, és kirakosgatjuk a felkarikázott fügével.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, ha az oldala már aranyszínű, készen is van.

Ha maradna belőle, tároljuk hűtőben, folpackkal lefedve, másnap is csodafinom, friss!







4 megjegyzés:

  1. Hú Viki, ez valami fenomenális fogás! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Iszonyat egyszerű és iszonyat finom :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki igen finom lehet! Tudnék szemezni pár falatkát tányérodról:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.