2014. szeptember 22., hétfő

Fügesaláta sonkával, szőlővel



Miután friss fügéhez jutottam :-)

S miután éppen ezt a receptet mutatja a naptáram :-)))

Jamie Oliver szerint a világ legszexibb salátája - tény és való, hogy nagyon rendben van! 

Sós és édes egyszerre, a mézédesre érett füge, a roppanós szőlőszemek és a sós sonka... Hozzá egy olívaolajos-mézes-ecetes öntet...

Ha fügét láttok valahol, nehogy habozzatok venni pár szemet!






Fügesaláta sonkával, szőlővel


Elkészítési idő: 10 perc + pár óra érlelés


Hozzávalók:


  • 5-6 szem érett füge
  • 3-4 szelet jó minőségű sonka
  • 1 fürt szőlő
  • 8-10 levél friss bazsalikom



Az öntethez:

  • 1 ek. balzsamecet (nálam most bodzás-sárgabarackos)
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. méz
  • csöpp kis só (a sonka elég jó sós!)
  • frissen őrölt bors (jó sok!)



A fügét megmossuk, négybe vágjuk.

A szőlőt is megmossuk, leszemezgetjük.

A sonkát falatnyi darabokra tépkedjük (egyszerűen kézzel), tálba halmozzuk. Rárakosgatjuk a szőlőszemeket, fügedarabokat, megszórjuk a bazsalikomlevelekkel.

Az öntet hozzávalóit egyszerűen elkeverjük egy tálkában, a salátára öntjük, majd összekeverjük.

Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni.

Nem baj, ha van mellé egy pohár jó hűvös fehérbor :-)





4 megjegyzés:

  1. Kedves Viki!
    Remek kis őszi előétel :)
    Ha van kedved játszani a 66. VKF kiírásának tökéletesen megfelelne ez a recept, szívesen látnálak vele az összefoglalóban ;)
    http://sunisuti.blogspot.hu/2014/08/66-vkf-kiirasa.html
    Szép napot!
    Süni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Süni!
      Azt hiszem, semmi akadálya a játéknak, teljesen belepasszol :-) Sőt, van még más is a tarsolyomban :-)

      Törlés
    2. Köszönöm és kíváncsian várom várom :D

      Törlés
  2. CV, viszem a behűtött fehérbort, ha kapok a salátából :-)

    VálaszTörlés