2015. május 5., kedd

Kapros-uborkás rizsgolyók




Avagy mit is csináljunk a kimaradt rizsköretből?

Rizsgolyót :-)

Most készítettem ilyet először, és fel nem foghatom, eddig miért nem szerepelt nálunk... Pillanatok alatt "új ruhát" adhatunk a kimaradt, unalmas, senkineksemkellmár párolt rizsnek, ráadásul végtelen változatban ízesíthető.

Nálam most kapor és uborka került bele ízként, a közepében persze ott a sajtkocka, s a mártogatósba is került kapor is, uborka is.

Eszméletlen finom, tegyetek vele egy próbát :-)





Kapros-uborkás rizsgolyók

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 12 db diónál nagyobb golyóhoz:

  • 40 dkg "mindközönséges", sós párolt rizs
  • 1 tojás
  • 2 közepes savanyú uborka
  • 1 mk. szárított kapor (persze mehet frissel is!)
  • 10 dkg sajt
  • frissen őrölt bors
  • só, ha szükséges - de a párolt rizs eleve ízes


Forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • ha szeretjük, mehet szezámmag is


Sütéshez:
  • bő olaj


A mártogatóshoz:

  • 1,5 dl sűrű tejföl
  • 5 dkg feta sajt
  • 1-2 db savanyú uborka, finomra reszelve
  • 1 mk. szárított kapor
  • ha szeretjük, 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerinti mennyiségű só és (frissen őrölt) bors



A hideg párolt rizst összekeverjük a tojással, a kaporral, s a finomra reszelt savanyú uborkával. Működik hosszú szemű rizzsel is, nem csak rizottóból!

A sajtot kb. dobókocka nagyságúra vágjuk.

Egy evőkanálnyi rizses masszát teszünk vízzel kissé benedvesített tenyerünkbe, közepébe nyomunk egy sajtkockát. Tenyerünket összezárjuk, és labdát formálunk a masszából, hogy a sajtot mindenhol körülölelje, kissé össze is nyomkodjuk.

Meghempergetjük a zsemlemorzsába.

Másfél-kétujjnyi olajat forrósítunk egy serpenyőben, és a golyókat közepes lángon aranyszínűre, ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy a külseje hamar megsüljön, a belseje pedig hideg és nyers (tojás!!!) maradjon.

Ha megsült, papírtörlőre emeljük őket, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla.

A mártogatós hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, és a friss, elképesztően ropogós golyók mellé kínáljuk.





4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a golyó recepted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az unalmas rizs új ruhája - szuper volt :-)

      Törlés
  2. Ezt feltétlenül kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira finom volt :-) Remélem, nálatok is sikert fog aratni!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.