2015. május 31., vasárnap

Narancsos-csokoládés keksz


A narancs-csoki páros fej-fej mellett a csoki-málnával!

Igen jól szerepeltek ebben a kekszben is! Az első (és aztán a második) adag is ajándékban készült, és viszonylag kevés időt töltöttek el a megajándékozottak körében, ahogy hallottam :-)





Narancsos-csokoládés keksz

Elkészítési idő: 45 perc + 30 perc hűtés

  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg kandírozott narancshéj
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojás



Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, a sütőport, cukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a tojást.

Belekeverjük a puha vajat, a felaprózott narancshéjat és a durvára vágott csokoládét is, és összegyúrjuk.

5-6 cm átmérőjű hengerré formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Ha lehűlt, éles késsel 7-8 mm-es korongokat vágunk a tésztahengerből. Ha vágás közben kicsit deformálódik, igazítsuk ki két tenyerünk között, mintha csak korongoznánk!

Fektessük őket sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 10 perc alatt (sütőfüggő, akkor jó, ha halvány a teteje).


Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tároljuk jól záródó fémdobozban.


Forrás: Larousse - Csupa csoki

2015. május 29., péntek

Házi pizza


Amikor már unalmas a hideg vacsora.

S nehogy már ne tudjak olyan jó pizzát sütni, mint a pizzás fiúk a városban :-DD

Tény, hogy utána (vagy előtte is) iszonyat sokat kell tornázni...

De tegyetek vele nyugodtan egy próbát, mert odáig lesztek tőle :-))




Pizza házilag

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 ek. olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 30 dkg liszt
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só


Feltét:
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sonka
  • 3 tojás
  • 1 fej lila hagyma
  • 10-15 dkg (házi) kolbász
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só és bors


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és dagasztjuk-kelesztjük.

Ha nincs ilyen gépünk, a vizet langyosítsuk meg. Tördeljük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és 1 evőkanálnyi lisztet a fél kilóból elvéve. Takarjuk le, és hagyjuk felhabosodni.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt (mindig távol a sótól), és dagasszuk sima tésztává. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd kb. 35 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral borított gáztepsire csúsztatjuk.

A tejfölt simára keverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A nyers! pizzatésztára kenjük egyenletes vastagságban, így sülés közben a tészta picit magába szívja az ízes mártást.

A sonkát felcsíkozzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a hagymát egészen vékony karikára vágjuk, s rászórjuk a pizzára. Egyesével ráütjük a tojásokat is, mintha tükörtojást sütnénk.


Meghintjük reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra, illatosra sütjük.

Cikkekre vágva kínáljuk, de hagyjuk picit hűlni, mert tűzforró a belseje!

Utána okvetlenül legyen kéznél egy pohár hideg sör :-)


2015. május 27., szerda

Szárazbab krémleves


Rohanós, fáradt hétköznapokra, amikor is talán bocsánatos bűnnek számít a babkonzerv használata :-D

Felhasználtam hozzá egy adagot a mesefinom húsvéti sonka lefagyasztott főzőlevéből, a narancsos-fahéjas íz egészen elvarázsolta ezt az egyszerű krémlevest!

Füstölt lé hiányában is nyugodtan álljunk neki, egyszerűségében nagyszerű, és most jól is esik a melengető krémleves a május végi őszben...




Szárazbab krémleves

Elkészítési idő: 30 perc

  • 1 ek. kacsazsír
  • 1  fej vöröshagyma
  • 1 doboz fehérbab konzerv (400 g)
  • 5 dl fagyasztott sonkalé (ha van, természetesen mehet helyette vízzel/alaplével)
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • sok frissen őrölt bors
  • hajszálvékony szalonnaszeletek



A kacsazsírban puhára pároljuk a felkarikázott hagymát.

Hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett babkonzervet, átforgatjuk, majd felöntjük sonkalével (fagyottan is mehet bele, főzés közben szépen felolvad). 

Sonkalé híján használjunk nyugodtan vizet vagy alaplevet!

Néhány percig főzzük, majd botmixerrel krémesre zúzzuk.

Hozzákeverjük a tejszínt, még egyszer átpörgetjük a mixerrúddal, és egyet forralunk rajta.


Sóval (ha sonkalevet használunk, talán nem is kell sózni) és frissen őrölt borssal ízesítjük, majd hajszálvékonyra szelt sonkaszeletekkel tálaljuk.



2015. május 24., vasárnap

Málnás-barna sörös brownie


Az időjárást ellensúlyozandó :-)

Vagy örvendezve a hosszú hétvége miatt :-)

Kényeztetésül... Mert ez maga a mennyország...

A csoki-málna páros az egyik legjobb szerintem (fej-fej mellett a csoki-narancs duóval), s most sem hazudtolta meg magát!

Ez a brownie nagyon gazdagon csokoládéízű, melyet tökéletesen egészít ki a kesernyés barna sör és a savanykás málna.

Nagyon-nagyon ajánlom :-)





Málnás-barna sörös brownie


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:



  • 18 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
  • 20 dkg cukor (kell bele ennyi, igen)
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 2 dl barna sör
  • 20-30 dkg málna (fagyasztott)



Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Tördeljük a csokoládét egy tálba, kockázzuk hozzá a vajat, és gőz fölött vagy mikróban 500 W-on 2-3 perc alatt (félidőben megkavarva) olvasszuk össze őket, majd hagyjuk picit hűlni.

Amíg hűl a vajas csokoládé, egy tálban keverjük össze a cukrot, lisztet, kakaóport, sót és szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a vajas csokoládét.

Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sört, azzal is simára keverjük, végül beleforgatjuk a málnát. Ha fagyasztottat használunk, nyugodtan adjuk hozzá kiolvasztás nélkül.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a masszát, majd süssük kb. 25 percig.

Én most fagyasztott málnát használtam, és sütés közben kiolvadó levétől lágyabb-hígabb lett a massza, így 30 percig sütöttem - tökéletes lett. Picit még tapadt a tűre, de hűlés közben tovább szilárdult.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd kockázzuk fel - és ne is próbálkozzunk egy után leállni :-)))




Forrás: Jamie Magazin 1. szám, 62. oldal


2015. május 9., szombat

Aszalt szilvás csokitorta



Nehogy hétvégére süti nélkül maradjunk :-)

Pofonegyszerűen elkészíthető torta, mély csokoládéízzel és benne a puha szilvaszemek... 

Szándékosan nem töltöttem semmivel, és nem is vontam be plusz csokoládéval, káprázatos volt önmagában is. Mellé kínáltam csak a házi szilvalekvárt, aki kért, belemárthatta a falatnyi süteményét.

Ha elhagyjuk belőle a szilvát, remek csokoládés tortaalapot kapunk, bármivel megtölthetjük, díszíthetjük.

Hm, még az jutott eszembe, hogy ez pl. málnával mekkora királyság lehet...





Aszalt szilvás csokitorta

Elkészítési idő: 15 perc + kb. 35 perc sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 14+3,5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg kakaó
  • 8,5 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 mk. fahéj
  • csipet só




A 14 dkg cukrot, a kakaót, csokoládét, vajat és a vizet összekeverjük, gyenge tűzön összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.

A tojásfehérjéből a 3,5 dkg cukorral kemény habot verünk. 


A lisztet, sót és a fahéjat összekeverjük. A langyosra hűlt csokoládés masszához adjuk egyesével a tojások sárgáit, mindig alaposan elkeverve, majd beleforgatjuk a fahéjas lisztet is.

Több adagban hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, és széles, óvatos mozdulatokkal elkeverjük, minél kevésbé törjön össze a hab.

Egy 22 cm-s kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tésztát, s tetejét sűrűn megrakjuk a felébe-harmadába vágott aszalt szilvával.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük - ellenőrizzük tűpróbával, ha nem ragad semmi a tűre, készen van.


Hagyjuk hűlni egy percet, majd óvatosan pattintsuk le a tortaforma karimáját, és emeljük rácsra a a süteményt, hogy alulról is egyenletesen tudjon hűlni.

Ha langyosra hűlt, kínálhatjuk is, pluszban mellé házi szilvalekvárt, vagy lágy tejszínhabot, de akár fagylaltot is!





2015. május 5., kedd

Kapros-uborkás rizsgolyók




Avagy mit is csináljunk a kimaradt rizsköretből?

Rizsgolyót :-)

Most készítettem ilyet először, és fel nem foghatom, eddig miért nem szerepelt nálunk... Pillanatok alatt "új ruhát" adhatunk a kimaradt, unalmas, senkineksemkellmár párolt rizsnek, ráadásul végtelen változatban ízesíthető.

Nálam most kapor és uborka került bele ízként, a közepében persze ott a sajtkocka, s a mártogatósba is került kapor is, uborka is.

Eszméletlen finom, tegyetek vele egy próbát :-)





Kapros-uborkás rizsgolyók

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók kb. 12 db diónál nagyobb golyóhoz:

  • 40 dkg "mindközönséges", sós párolt rizs
  • 1 tojás
  • 2 közepes savanyú uborka
  • 1 mk. szárított kapor (persze mehet frissel is!)
  • 10 dkg sajt
  • frissen őrölt bors
  • só, ha szükséges - de a párolt rizs eleve ízes


Forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • ha szeretjük, mehet szezámmag is


Sütéshez:
  • bő olaj


A mártogatóshoz:

  • 1,5 dl sűrű tejföl
  • 5 dkg feta sajt
  • 1-2 db savanyú uborka, finomra reszelve
  • 1 mk. szárított kapor
  • ha szeretjük, 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • ízlés szerinti mennyiségű só és (frissen őrölt) bors



A hideg párolt rizst összekeverjük a tojással, a kaporral, s a finomra reszelt savanyú uborkával. Működik hosszú szemű rizzsel is, nem csak rizottóból!

A sajtot kb. dobókocka nagyságúra vágjuk.

Egy evőkanálnyi rizses masszát teszünk vízzel kissé benedvesített tenyerünkbe, közepébe nyomunk egy sajtkockát. Tenyerünket összezárjuk, és labdát formálunk a masszából, hogy a sajtot mindenhol körülölelje, kissé össze is nyomkodjuk.

Meghempergetjük a zsemlemorzsába.

Másfél-kétujjnyi olajat forrósítunk egy serpenyőben, és a golyókat közepes lángon aranyszínűre, ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy a külseje hamar megsüljön, a belseje pedig hideg és nyers (tojás!!!) maradjon.

Ha megsült, papírtörlőre emeljük őket, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla.

A mártogatós hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, és a friss, elképesztően ropogós golyók mellé kínáljuk.





2015. május 1., péntek

Banános csokoládétorta



Mielőtt elárasztanak bennünket a friss tavaszi, kora nyári gyümölcsök, mutatom ezt a nagyon fajsúlyos tortát, ami jó választás lehet egy ballagási ebéd lezárásaként, anyák napi finomságként, vagy egyszerűen csak hétvégi kényeztetésként!

Egy öreg receptet poroltam le újfent, kicsit át is szabtam akkori önmagához képest.

Elképesztően ütős lett a végeredmény: személy szerint elég sok csokit képes vagyok megenni egyszerre, de ebből egy szeletet fél órán át nyammogtam :-)))

Munka vele nincs túl sok, de a hűtési időt mindenképpen kalkuláljuk bele, ha nekilátunk!





Banános csokoládétorta


Elkészítési idő: 1 óra + 3-4 óra hűtés a krémnek + 1 éjszaka az egész tortának


Banános csokitorta


Hozzávalók:

A kávés brownie-hoz:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • csipet só


A töltelékhez:
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 50%-os)
  • 2 érett banán


A csokimázhoz:

  • 1 dl habtejszín
  • 0,4 dl víz
  • 0,4 dl főzött kávé
  • 6 g zselatin (tortazselé)
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor




A krémmel kezdjük, mert hűlnie kell. A tejszínt takaréklángon felforrósítjuk, majd az energiát elzárva beletördeljük a csokoládét. Sűrű, fényes krémmé keverjük, langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is. Kihűlés után sűrű krémmé szilárdul.

A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

A hideg csokoládés tejszínt robotgéppel 1-2 perc alatt fellazítjuk, felhabosítjuk. Nem lesz belőle légies tejszínhab természetesen, hanem könnyű, mégis sűrű csokoládékrém.

A brownie alsó lapját visszatesszük a tortaforma aljára, körépattintjuk a megtisztított karimáját. Megkenjük a lapot a csokoládés tejszín felével, sűrűn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.

A kávés glazúrhoz a zselatint simára keverjük a vízzel, a kávéval, tejszínnel, cukorral és a kakaóval, majd fakanállal takaréklángon állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne forrjon fel.

Azon forrón a torta tetejére öntjük, körkörös mozdulatokkal terítsük el rajta (mint mikor palacsintát sütünk).

Fedjük le a tortaformát, pl. alufóliával vagy pattintós fedeles tortatállal, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni-érni.

Másnap a tortakarikát eltávolítva éles késsel cikkekre vágva tálaljuk.

A tömény mennyország maga :-)