2018. április 7., szombat

Lekváros-diós-csokoládés pite


Ha hétvégén ennétek valami nem túl bonyolult, mégis nagyon finom, nagyon csokis süteményt...






Lekváros, diós, csokoládés pite


Elkészítési idő: 75 perc + 1 éjszaka hűtés


Hozzávalók:


A pitéhez, egy 26 cm átmérőjű formához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek tej



A töltelékhez:


  • 6-10 púpos ek sűrű (!) szilvalekvár (vagy egyéb lekvár, de jó sűrű legyen)
  • 10 dkg dió
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín (állati eredetű habtejszín, 30%-os)



A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és a tejet, szép sima omlós tésztát gyúrunk belőle.

Azon frissiben vajjal kikent piteformába nyújtjuk, s formával együtt tesszük a hűtőbe pihenni min. 30 percre.

Míg a tészta pihen, egy forró, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a diót, majd durvára vágjuk.

A pihenőidő letelte után 180 fokosra melegítjük elő a sütőt, a hideg tésztát megszurkáljuk, s kb. 20 perc alatt aranyszínűre, teljesen készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni.

Miután kihűlt, a tésztakehelybe kanalazzuk a lekvármennyiség felét, megszórjuk a durvára vágott dióval, végül a maradék lekvárt is elsimítjuk rajta.

A tejszínt felforrósítjuk, de ne forraljuk fel, majd beletördeljük a csokoládét, s ovális habverővel sima, fényes krémmé dolgozzuk.

Hagyjuk kissé hűlni, majd óvatosan a lekváros-diós töltelékre öntjük, a pitét aztán körbe-körbe forgatva, mintha palacsintát sütnénk, egyenletesen elterítjük rajta a csokoládékrémet.

Egy éjszakára tegyük hűtőbe, hogy a csokoládékrém megdermedhessen, másnap egy forró vízbe mártott éles, vékony pengéjű késsel szeleteljük.

Tömény, kiadós!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése