2018. április 13., péntek

Zöld fűszeres-túrós párnák


Még márciusban kétszer is előadtam őkelmét, jók voltak rá a visszajelzések!

Hájas tészta az alapja, ha sikerül friss hájat szereznem, akkor legyártok egy nagy adag tésztát belőle, amit kiporciózok, s fóliába csomagolva megy a mélyhűtőbe.

Felhasználás előtt úgy járok el vele, mint a készen vásárolható leveles tésztával: konyhapulton hagyom kiolvadni, nyújtom, töltöm, sütöm.

Természetesen ez a recept is elkészíthető a kész leveles tésztából :-)

A tölteléke a semleges ízű túró, benne sok fokhagyma, s az éppen kéznél lévő zöld fűszerek. Petrezselyem, kapor, bazsalikom, a  most szezonális medvehagyma, épp mi van otthon, vagy épp mit szeretünk. 

Két-három fajtánál azért többet ne keverjünk benne össze!






Zöld fűszeres-túrós párnák

Elkészítési idő: 30 perc + sütés

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss/fagyasztott leveles tészta (esetleg hájas tészta)
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg krémsajt/ömlesztett sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss zöld fűszerek apróra vágva tetszés szerint, ebben most kapor és petrezselyem volt
  • só és frissen őrölt bors


A tetejére:

  • 1 tojás



A leveles tésztát szoba-hőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra.

A túrót villával összetörjük, kikeverjük a krémsajttal/ömlesztett sajttal, ízesítjük a zúzott fokhagymával, finomra vágott zöld fűszerekkel, ízlés szerinti mennyiségű sóval és borssal.

Pizza- vagy derelyevágóval 24 db négyzetet vágunk a tésztából.

Mindegyik négyzet közepére púpozunk a töltelékből, majd félbehajtjuk a négyzeteket, s a széleket villával lenyomkodjuk.

Figyeljünk, hogy mindegyikbe körülbelül azonos mennyiségű töltelék kerüljön.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kis párnákat, tetejüket megkenjük felvert tojással.

220 fokosra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, s utána kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése