2009. június 13., szombat

Meggylekvár

Ancsika és Trinity bloggerinák eperlekvárban utaznak, egymással párhuzamosan főzik be a ragyogó színű finomságokat. Amin csak ámuldozok, mert nálunk már régesrégen véget ért az eperszezon - viszont térdig járunk meggyben és cseresznyében!

Kolléganőmtől vettem 5 kg meggyet, nekik minden évben csodás termésük van. Idén valami 3 mázsa... Hétvégén leszedik a családdal, s mi munkatársak boldogan megvesszük tőle a feketére érett, zamatos, isteni finom meggyet.

Befőttel én nem foglalkozom, abszolút nem fogy nálunk, amennyi sütibe szokott kelleni, azt megveszem. Már akkor meggylekvárban gondolkodtam, mikor kérdezte, kell-e meggy. Ancsihoz és Trinityhez hasonlóan én is a rapid verziót főztem, Dr. Oetker 3:1 Dzsemfix-szel. Isten áldja, aki kitalálta! Este 8-kor cihelődtem hozzá a lekvárfőzéshez, Zuram segített kimagvalni a meggyet, s negyed 10-kor már mertem is az üvegekbe a lekvárt!

Meggylekvár

Hozzávalók 4 db 7 dl-s üveghez (plusz pici kóstoló):

  • 3 kg meggy - tisztán mérve!
  • 80 dkg cukor
  • 3 tasak dr. Oetker 3:1 Dzsemfix Szuper

A meggyet több vízben, alaposan megmossuk. Szárait, a leveleket eltávolítjuk, majd kimagvaljuk, fazékba öntjük. A két kezemmel alaposan átgyurmáztam a meggyet, mintha tésztát gyúrnék, így levet is eresztett, össze is tört kissé, mégse az egész szemek nézelődjenek a lekvárban!

Beletesszük a cukrot és a Dzsemfixet, kevergetve felforraljuk, majd 3 percig zubogva főzzük. Ha hab keletkezett a tetején, leszedjük.

A forró lekvárt ragyogó tisztára mosott befőttesüvegekbe kanalazzuk, tetejét rászorítjuk, majd 5 percre fejreállítjuk. 5 perc után a talpára állítjuk, majd plédbe takargatjuk őket - szárazdunszt - s így hagyjuk teljesen kihűlni.

Intenzív meggyízű, a megfelelő mértékben édes, rusztikusan darabos meggylekvár a végeredmény. Vajas kenyérre egyszerűen, vagy süteménybe töltve mennyei! Talán újra elő kell vennem a csodálatos dán vajast :-)



Tipp&trükk az üveg fertőtlenítéséhez: a meleg, mosogatószeres vízben elmosott, majd leöblített üvegeket tegyük mikróba, s legmagasabb fokozaton járassuk 1-2 percig. Tökéletesen csírátlanítja az üveget, plusz fel is melegszik, így nem csattan szét a forró lekvártól.

20 megjegyzés:

  1. Nálunk is ez fog nemsokára készülni,csak még érjen kicsit a meggyünk.Tényleg csodás termés lett az idén,a fáink majd meg szakadnak.Ezt a dán vajasat pedig ki fogom vele próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Jajj, de csodaszép lett!!!!
    Én is készülök erre is!
    Ha adhatok egy tippet: próbáld ki belőle Duende olasz rácsos cseresznyés pitéjét-az valami fenomenálisan finom!!! És nem baj, hogy ez meggy, abból is fini lesz!Itt a link:

    http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/05/boszorkanyos-cseresznytorta.html
    Neked már nem kell főzni a gyümit-ennyi a különbség.....

    VálaszTörlés
  3. Belly, a dán vajassal istentelen finom lesz! Isten áldja a Dzsemfix kitalálóját!

    Trinity, jó ötlet! Láttam a tortát annak idején Duende-nél, nagyon tetszett akkor is! Pláne hozzá a sztori a nénivel...

    VálaszTörlés
  4. Nem cserélünk??? én adok epret, Te meg meggyet :))))) Bartell!

    VálaszTörlés
  5. Oké Ancsika, lehet róla szó :-))

    VálaszTörlés
  6. Hu, de szép színe van. Én tegnap egész nap cseresznyelekvárt főztem. Kész vagyok... 16 üvegnyi lett, de az egész napot a konyhában töltöttem... Ez csodaszép ez a lekvár! Jövő héten készül az enyém is, ahogy megjön a meggy...

    VálaszTörlés
  7. Szepyke, ahogy Palócprovance ajánlotta, vegykó meggyel? Darabosra hagytad vagy homogén lett? Biztos nagyon finire sikerült! 16 üveg... Te jó ég :-)

    VálaszTörlés
  8. Nem bírtam ellenállni és bele is kóstoltam az így elkészített még forró lekvárba! tökéletes lett, köszi!

    VálaszTörlés
  9. Krisztina, ennek őszintén örülök! Köszönöm, hogy megírtad!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon tetszik ez a jó kis darabos lekvár!
    Imádom a meggyet, sütikbe is remek.

    VálaszTörlés
  11. Napmátka, nagyon finom lett! Intenzív meggyíz, éppen csak édesen!

    VálaszTörlés
  12. Olyan okosak vagytok, lányok! Télen nem lehet kapni dzsemfixet:-(((, én pedig most szeretnék narancslekvárt csinálni, hiszen most van a szezonja! Méghozzá édesítővel, nem cukorral!
    Tud valaki segíteni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Hahó. Én múlt pénteken csináltam meg, életem első befőzése, és mit ne mondjak, szinte tökéletes lett!! Nagyon erős gyümölcsíze lett, és nem túl édes, isteni aromájú. Többen is megkóstolták és mindenkinek ízlett. Ja, én 3,7 kg-ot csináltam. Egyébként kiváncsi lennék, ha dzsemfixet nem raktam volna bele, milyen lenne? Simán folyós? Érdekel.
    Mindenesetre köszi a receptet, most már legalább van mit rakni a spájzba! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett :-)

      Dzsemfix nélkül órákig kellene főzni, hogy a leve elpárologjon, és lekvárrá váljon, a fix gyakorlatilag lékötőként-zselésítőként funkcionál, így a meggy jobban megőrzi ízét, illatát, formáját :-)

      Törlés
  14. én is csináltam egy üveggel a maradék meggyből próbaképpen, finom lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik :-)

      Törlés
    2. sziasztok!Én is életem első lekvárját csináltm múlt hét csütörtökön szintén dzsemfixell de nekem kicsit folyékony maradt amikor az üvegbe mertem nem értem hol ronthattam el?!Bogi

      Törlés
    3. Lehet, hogy lédúsabb volt a meggy, amiből készült, de ahogy hűl, valószínűleg szilárdulni fog, nem lesz semmi gond :-)

      Törlés
    4. Szia viki ! Remélem igazad lesz mert tényleg életem első lekvàrja de ha jó lesz jövőre kipróbàlom füszerekkel, azt szerettem volna még megkérdezni hogy te szoktàl eltenni télre paradicsomlevet? Megirnàd hogyan csinàljam egyszerűen hogy jó legyen!

      Törlés
    5. Szia Gyöngyi! Nagyon bízom benne, hogy siker koronázza az első lekvárodat :-)

      Fűszerekkel nagyon finom lesz, sőt én a helyedben tennék egy próbát min. 60%-os étcsokoládéval bolondított meggylekvárral is... :-)))

      Paradicsomlevet nem szoktam eltenni, de régen a Mamám így készítette: az érett paradicsomokat megmosta, kivágta a csumáját, nagyobb darabokra vágta. Egy nagy fazékban addig főzte, kevergette, míg előbb jó sok levet eresztett, aztán megpuhult a paradicsom, s a végén átpasszírozta a klasszikus paradicsompasszírozón, aminek nagyobbak a lyukai, mint egy szűrőnek.

      Azon forrón üvegekbe merte tölcséren át, a tetejére tett egy késhegynyi tartósítószert, és két réteg celofánnal zárta le.

      Ma én tennék még bele sót, borsot, zellert és picike cukrot is, hogy ne csak pőre paradicsom íze legyen :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.