2011. július 19., kedd

Cseresznyés-morzsás süti

Nem, nem morzsasüti!

Hozom gyorsan, de szerintem cseresznye már csak mutatóban lehet imitt-amott, ha egyáltalán van még... Az utolsó szemekből készítettem: abból az igazi, hatalmas, fekete szemű, ropogós fajtából!

Pánikra semmi ok: szerintem a most aktuális sárgabarackkal is zseniálisan jó lesz! Alapja a nagy kedvenc szilvás lepény, minden változatlan, csak a gyümölcsöt cseréltem le benne. Puha kelt tészta, sok-sok gyümölcs, a tetején pedig ropogósra sült édes morzsa.

Ellenállhatatlan :-)




Cseresznyés-morzsás süti


Hozzávalók:

  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2-3 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1-1,5 kg cseresznye (vagy meggy, sárgabarack, szilva...)

Az édes morzsához:
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt

A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a gyümölcsöt: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe (kb. 20x40 cm-es) nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a gyümölccsel, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!

20 megjegyzés:

  1. Na jó, szép a süti (én nem vagyok nagy sütis), de az a pár szem mézédes cseresznye szezon után merényletnek számít!:)
    Meggyel ki fogom próbálni, az még van.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Szeretem az ilyen gyümölcsös sütiket! Nézzél már be hozzám van számodra egy meglepetésem!

    VálaszTörlés
  3. Szépséges kis sütemény! Ennék is most belőle... :)

    VálaszTörlés
  4. Nézzük Szofival, reakció: "Na, ilyen kell nekem!":-)))) Most mit mondjak?:-)))

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam!!! Köszi a receptet!
    Nem figyeltem, és fordítva tettem a cseresznyéket, de remélem, így is finom lett. Szilvával csináltam már ilyesmit, és akkor is vágott felével felfelé kellett tenni a gyümölcsöt, de valahogy ezt most elbambultam. :)
    Na megyek kóstolni! :)

    VálaszTörlés
  6. De nekem 20 dkg liszt kevés volt a kelt tésztába, még kellett tennem hozzá, hogy összeálljon, és még úgy is elég lágy lett a tészta. De a végeredmény isteni finom lett! Köszönöm a receptet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borcsa, teljesen jogos - már a szilvásnál javítottam a 20 dkg-t 40-re...
      Bocsánat, itt is mindjárt javítom - és nagyon örülök, hogy ennek dacára isteni finom lett :-)))

      Törlés
  7. OK, ma is sült két tepsivel (sok a cseresznye, meg kerti partira is megyünk holnap). Viki, mostanában nem hallunk felőled, remélem, azért minden rendben van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jól van :-)))) Nagyon örülök, hogy van hova pakolni a rengeteg cseresznyét :-)))

      Törlés
  8. ... ma pedig sárgabarackkal készül, kerti parti lenne, ha nem szakadna az eső...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmmmmmmmmm, sárgabarackkal!!! Ahogy jó szottyosra sül benne, zseniálisan jó ötlet!!!

      A kerti partihoz drukk, egész hétvégére esőt mutat :-(

      Törlés
  9. Ééééééééés eperrel is finom! Csak fahéj helyett narancshéjjal ízesítettem.
    Hogy vagytok? Pici lány növöget? Kúszás, mászás, fogzás, mi van éppen soron? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszembe nem jutott volna eperrel készíteni, fantasztikus vagy!!!

      Picijány gyönyörű... Kúszik, mindjárt mászik, gagyarászik élvezettel, lassan már jönnek a fogacskák is - s ami a bónusz: imádja az anyja főztjét :-)))

      Törlés
  10. Szia! Ez nagyon jól néz ki! Másnaposan is finom? Na nem én lennék másnapos, hanem a süti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Másnaposan is teljesen rendben van :-))

      A morzsa a tetején kicsit veszít a ropogósságából, de élvezeti értékéből nem von le semmit :-)

      Törlés
    2. Köszönöm! Mindenképpen kipróbálom!

      Törlés
    3. Szuper! Én köszönöm :-)

      Törlés
  11. Múlt héten is sült. Most két tepsivel van folyamatban. Egyelőre cseresznyével, de alig várom a sárgabarackot, azzal is isteni finom. Csak pont szilvával nem próbáltam még :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Két tepsivel :-))) Szenzációs vagy :-))

      Míg a sárgabarack várat magára, itt az új verzió, cseresznyével, csokival, lélegzetelállítóan jó lett!

      http://www.chefviki.hu/2017/06/cseresznyes-csokolades-morzsas-pite.html

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.