2018. június 30., szombat

Virsli perectésztában



Régen eltettem ezt a linket magamnak - ráadásul két okból :-)

Az egyik ok a főzhető só-liszt gyurma, ami ugyanezen az oldalon található, s ami nekem olyan szinten nem sikerült, hogy repült a kukába, de majd nekifutok még egyszer...

A másik ok a perec! A sótésztás óriás perec, amit nagyon-nagyon szeretek, s amit kővé váltan, ropogva, recsegősen lehet kapni vásárokban, pékségekben.

Valószínűleg ők is így puhán kezdik pályafutásukat :-)))

A gyurmával ellentétben a perec nagyon jó lett! Hirtelen felindulásból 4 virslit felöltöztettem perecruhába, a többiből dundi rudakat formáltam (ha pereceket formálok, akkor 1 tepsi - 1 perec, sosem készülök el).

Finom! Tényleg megéri nekiugrani 1 kg lisztből dagasztani, bár arra számítsunk, hogy másnapra a levegő páratartalmától a tetején lévő sótészta megpuhul.

Lehet, párat el kellett volna tenni recsegősre száradni, lássuk mi lesz belőle alapon...






Virsli perectésztában

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1/2 l tej
  • 5 dkg friss vagy 2 csomag szárított élesztő
  • 4 púpos ek cukor
  • 1 ek só
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tojás


  • jó minőségű virsli, fejenként 2-3 darab


A tetejére:

  • 1 tojás


A sótésztához:

  • 3 ek liszt
  • 2 ek só
  • annyi víz, hogy híg tejföl állagú legyen a végeredmény



A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kevés cukrot és az élesztőt, hagyjuk felhabosodni.

Egy nagy tálban elkeverjük addig a lisztet a sóval és a maradék cukorral, hozzáadjuk az olajat és a tojást, végül a felfuttatott élesztőt.

Sima tésztát dagasztunk belőle, letakarjuk konyharuhával, majd hagyjuk duplájára kelni.

A sótészta hozzávalóit egyszerűen simára keverjük egy bögrében.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk.

Kb. mandarin nagyságú darabokat szakítunk le belőle, s a munkalapon vékony, hosszú hengert sodrunk, majd ezzel a hengerrel körbespirálozzuk a virsliket (nem kell megfőzni előtte!).

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, tetejüket megkenjük felvert tojással.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s 10-12 percig sütjük benne a virslis tekercseket. Ekkor kivesszük, kanállal megcsurgatjuk a sótésztával, s újabb 3-4 percre visszadugjuk a sütőbe.

A maradék tésztából tetszés szerint rudakat vagy pereceket formázunk, s hasonlóképpen megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.