2018. augusztus 23., csütörtök

Szilvás-almás galette


Pofonegyszerű, ropogós tésztájú, bármilyen gyümölccsel (sőt bármilyen zöldséggel!) megrakható sütemény.

Elronthatatlan, nagyon finom!





Szilvás-almás galette


Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc hűtés + 25 perc sütés


Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek natúr joghurt/kefír/tejföl
  • 1-2 ek hideg víz
  • csipet só



A töltelékhez:

  • 1-2 db keményebb húsú alma
  • 6-8 db szilva
  • 2 ek (nád)cukor
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 tk vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 tk étkezési keményítő



A hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a tejterméket és a vizet, s tésztává gyúrjuk.

Azon frissiben sütőpapírra tesszük, s folpack alatt 25-30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk.

Folpack alatt nyújtva nem kell lisztezni, a tészta nem ragad, nem szakad! Így kinyújtva, sütőpapírral együtt egy tálcára/tányérra átemelve hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, előkészítjük a gyümölcsöket.

Az almát megmossuk, pucolás nélkül félbevágjuk, magházát kiemeljük, s karcsú szeletekre vágjuk.

A szilvát megmossuk, hosszanti irányban elfelezzük, magját kivesszük, s a szilvafeleket még hosszában kettévágjuk.

Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a keményítővel.

A kihűtött tészta felületét sziromszerűen kirakosgatjuk a fűszerezett gyümölcsökkel úgy, hogy körben a peremén kb. 2 cm üresen maradjon.

Mire a gyümölcsöket elrendezzük, a tészta visszalágyul annyira, hogy a peremét visszahajtogassuk körbe-körbe töredezés nélkül.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, s kb. 20-25 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük a galette-et.

Langyosra hűlve, éles késsel cikkekre vágva kínáljuk.


Egyéb galette-ek még ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.