2019. január 9., szerda

"Finomfőzelék" leves



Tavaszt idéző ízű, mégis tartalmas, melengető leves.

Ezzel igazán meg lehet szeretni a "finomfőzeléket"!






Fehérboros-tejszínes „finomfőzelék” leves buggyantott tojással

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 közepes szál sárgarépa
  • 45 dkg zöldborsó (szezonon kívül fagyasztott)
  • 1 kisebb krumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 púpos tk. étkezési keményítő
  • só, bors
  • 1 mk. cukor
  • 4 tojás


A galuskához:
  • 1 tojás
  • 2-3 ek liszt
  • csipet só


A vöröshagymát finomra vágjuk, s puhára pároljuk a kacsazsírban. Hozzáadjuk az apróra kockázott, tisztított sárgarépát és krumplit, a zöldborsót (ha fagyasztott, fagyosan!), felöntjük vízzel vagy alaplével, valamint a fehérborral, és puhára főzzük.

Ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral.

Ha a zöldségek megpuhultak, egy merőkanál segítségével óvatosan, egyesével belecsúsztatjuk a tojásokat a levesbe, s kevergetés nélkül hagyjuk megszilárdulni 5-6 perc alatt.

A galuskához elhabarjuk a tojást, sózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, de nem folyós állagú tésztát kapjunk (a liszt mennyisége a tojás nagyságától függ majd).

Teáskanállal vagy galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk.

A keményítőt kevés hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, a forró levesbe csurgatjuk.

Egyet forralunk rajta, s a végén adjuk hozzá a finomra vágott petrezselyemzöldet, hogy friss aromája megmaradjon.

Forrón tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.