2010. november 30., kedd

Mézeskalácsból meleg ebéd - ma még segíthetsz!




Ezt a történetet éppen a KÉS utáni héten mesélte Bencze Ilona művésznő a Vacsoracsatában azon az utánozhatatlanul bársonyos hangján, s jól emlékszem, a társaság többi tagja elvarázsolva, meghatottan hallgatta szavait.




Volt egyszer nagyon régen egy sziget, ahol emberi érzések éltek: a Vidámság, a Bánat, a Tudás és még sok más, így a Szeretet is.

Egy napon az érzések tudomására jutott, hogy a sziget süllyed. Ezért valamennyien előkészítették hajóikat és elhagyták a szigetet. Egyedül a Szeretet akart az utolsó pillanatig maradni.

Mielőtt a sziget elsüllyedt, a Szeretet segítségért imádkozott. A Gazdagság egy luxushajón úszott el a szeretet mellett. Ő megkérdezte:

- Gazdagság, el tudnál vinni magaddal?
- Nem, nem tudlak! A hajómon sok aranyat, ezüstöt viszek, itt nincs már hely számodra!

Így hát megkérdezte a Szeretet a Büszkeséget, aki egy csodaszép hajóval közeledett:
- Büszkeség, kérlek! El tudnál engem is vinni?
- Nem Szeretet, nem tudlak elvinni - válaszolt a Büszkeség,- itt minden tökéletes, és Te esetleg árthatnál a hajómnak!

Hát, a Szeretet megkérdezte a Bánatot is, aki éppen előtte hajózott el: -Bánat, kérlek, vigyél el magaddal!
- Oh, Szeretet! mondta a Bánat! én olyan szomorú vagyok, de egyedül kell maradnom a hajómon!
 A Vidámság is elhúzott a Szeretet mellett, de olyan elégedett és boldog volt, hogy meg se hallotta a Szeretet kérését.

Hirtelen megszólalt egy hang:
-Gyere Szeretet, én elviszlek téged! Aki megszólalt, egy öregember volt. Szeretet olyan hálás volt és olyan boldog, hogy elfelejtette megkérdezni az öreg nevét. Amikor földet értek, az öreg elment.

A Szeretet úgy érezte, sokkal tartozik neki, ezért megkérdezte a Tudást:
- Tudás, meg tudod mondani, ki segített nekem?
- Az IDŐ volt. - mondta a Tudás.
- Az IDŐ?- kérdezte a Szeretet. Miért segített rajtam az IDŐ?

A Tudás válaszolt: 

- Mert csak az IDŐ érti meg, hogy milyen fontos az életben a SZERETET!



Ma még Te is segíthetsz, hogy egy gyermek meleg ételhez jusson!

Mi a pontos teendő?

1)    Utaljon minimum 1000 forintot a Gyermekétkeztetési Alapítvány számlaszámára. Ez az összeg fedezi egy gyermek egy napi meleg étel szükségletének költségeit (szállítással együtt).
2)    Természetesen lehet nagyobb összeggel is támogatni a gyerekeket, ezt mindenki saját belátása, és lehetősége szerint teheti meg.
3)    Számlaszám: 10300002-10350923-49020011
4)    Az átutalási megbízás közlemény rovatába írja be a KÉS szót, és az e-mail címét, ahová tudjuk küldeni a későbbiekben az elektronikus kiadványt. Természetesen postai csekken is lehet befizetni, abban az esetben ugyan így kérjük megadni a KÉS szót, és az e-mail címet.
5)    Az e-mali megadása nélkülözhetetlen, mert csak így tudjuk eljuttatni a kiadványt.
6)    A támogatók számára a tervek szerint egy heti átfutással küldjük el a könyvet.


 

2010. november 28., vasárnap

Almás-tormás csirkemell



Melinda barátnőmet vártuk vendégségbe, a két húsosládányi receptem között tallóztam, mit készítsek. Egyetlen kérése volt: valami könnyű fogás legyen, ami nem terheli meg túlságosan a gyomrát.

Végül egy régi karácsonyi Tina újságban bukkantam erre a receptre. Elolvastam, felcsillant a szemem. 

Gyors egyeztetés: ugye szereted a tormát? Szeretem! - jött a válasz.

Az eredeti recept hallal készült, én csirkemellre hangszereltem át. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, és olyan elképesztően izgalmas, különleges ízű lett, hogy akár az ünnepi asztalon is megállná a helyét! Mondjuk hallal :-)





Almás-tormás csirkemell


Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemell filé
  • 1 nagy piros alma
  • 2 ek. ecetes torma (üveges)
  • 1 tojás
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • 1 dl húsleves
  • só, bors, kapor


Köret nálunk:

  • 1 zacskó salátamix
  • 1 piros alma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 kis pohár kefír
  • só, bors


A csirkemelleket előbb félbe, majd három vékony szeletre vágjuk. Besózzuk, majd nagyon forróra hevített serpenyőben minimális olajon hirtelen megkapatjuk mindkét oldalát. Nem az átsütés a cél, éppen csak pici színe legyen, az egész kb. 1 perc.

Egy tepsibe sorakoztatjuk az elősütött hússzeleteket, és megkenjük az alábbi masszával:

Az almát megmossuk, és héjastól lereszeljük a reszelő durva fokán. Hozzákeverjük a tormát, beleütjük a tojást, és zsemlemorzsával állítjuk be a sűrűségét, hogy kenhető, de mégis viszonylag szilárd masszát kapjunk (az alma és a tojás nagyságától függ, mennyi morzsa fog kelleni). Sóval, borssal, szárított kaporral ízesítjük, és megkenjük vele a hússzeleteket.

Aláöntjük a húslevest (ha nincs, akkor egyszerűen vizet), és 20 percre 180 fokos sütőbe dugjuk. Ennyi idő alatt az ízek pompásan összeérnek, a csirkemell pedig omlóssá, vajpuhává válik.

A salátához a reszelő durva fokán lereszeljük a megmosott almát és a meghámozott répát és összekeverjük a salátakeverékkel. Meglocsoljuk a sóval, borssal ízesített kefírrel és már ehetünk is.




2010. november 26., péntek

Mákvirág




Erre mondják, hogy íme a későn érő típus mintapéldánya :-DDD


Tavaly volt ez a sütemény akkora szenzáció, hogy hurrikánként söpört végig a blogokon - én akkor kimaradtam belőle.

Mostanában volt viszont főnököm névnapja, s imádja a mákos süteményeket. Ekkor ötlött eszembe, hogy ez mákos is, mutatós is, tök jó ajándék lesz!


Az eredeti recepten picit korrigáltam a tej és élesztő mennyiségét tekintve, de ennyi. Szép lett, jó lett :-)






Mákvirág


Hozzávalók:


Tésztához:
  • 2 ek. olaj
  • 3 dl langyos tej
  • 50 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő


Töltelék:

  • 8 kanál mák
  • 8 kanál cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. vaníliakivonat
  • 5 dkg olvasztott vaj

Tetejére:
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Míg a tészta készül, ledaráljuk a mákot a cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Ne túl vékonyra, mert még formázgatni kell, el ne szakadjon! 

A tésztalapot megkenjük az olvasztott, langyos vajjal, megszórjuk a mák-cukor keverékkel. Ráreszeljük a citrom héját és megcsepegtetjük a vaníliakivonattal.

Feltekerjük, mint egy beiglit, széleit összecsipkedjük, majd koszorú formára összehajtjuk, és a két végét újra összecsipkedjük. Sütőpapírral borított tepsire emeljük.

Éles késsel kétujjnyi közönként bevágjuk a tésztát úgy, hogy a belsejénél mindig egyben maradjon. Ezeket a szeleteket aztán gyengéden megcsavarva elfordítjuk, mintha virág szirmai lennének, szépen elrendezgetjük.

20 percig letakarva kelni hagyjuk, majd tetejét lekenjük felvert tojással, s 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.





2010. november 25., csütörtök

Ajándékom Gizikétől :-)

A fél millás látogatottsága alkalmából nyereményjátékot tartott Gizike (itt is gratula, bár hol van már a fél milla, hajjaj!) - s ennek keretében a szerencsés nyertesek egyike voltam!


Úgy alakult, hogy csak most nyílt alkalmam megmutatni, milyen csuda dolgokat kaptam - íme:


Egy klassz jénai tál és egy szilikon nyújtólap!!!




Gizike, köszönöm szépen, irány az egymillió!



2010. november 24., szerda

Tejfölös pogácsa




Világ legegyszerűbb pogácsája, egyszerűen képtelenség elrontani. Se hajtogatás, se bűvészmutatvány, mégis működik.

Régi-régi családi recept, nagymamám húga készítette mindig, ha meglátogattuk. Ő már huszonévvel ezelőtt feltalálta a spanyol viaszt: ezt a tésztát egyszerűen elfelezte, s míg az első feléből kisültek a pogácsák, addig a másik felét vékonyabbra nyújtotta, négyzetekre vágta, megtöltötte szilvalekvárral és papucs alakúra formázta. 

Amolyan kettő az egyben - kétpofára nyomtuk minden alkalommal.




 

Tejfölös pogácsa


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. porcukor
  • 1 csapott ek. só
  • 5-6 dl tejföl
  • tetejére: kömény/szezámmag/reszelt sajt


A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, ízlés szerinti sót (nekem elég volt az evőkanálnyi mennyiség, de kóstoljuk meg!), végül a tejfölben felfutott élesztővel sima tésztát dagasztunk.

30 percig letakarva pihenni hagyjuk.

Ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Két tenyerünk élével picit megformázzuk (mintha agyagoznánk például), és sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. 

20 percig újra kelni hagyjuk langyos helyen. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük köménnyel/szezámmal/reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.








2010. november 19., péntek

Mogyorós csokis tortácskák

Régóta vágytam már ilyen kis méretű tortaformákra. Sok receptem van, amelyekben ilyen egyszemélyes kis sütikről írnak - s melyeket én rendszerint átkomponáltam egy egész, nagy méretű pitére/tortára.

Ennek ezennel vége :-)

Ezek a helyes kis torták amilyen arcátlanul egyszerűek, olyan finomak. Villámgyorsan összedobható, s némi hűtés után akkorát villanthatunk vele... Kicsi és nagy imádni fogja, az fix!





Mogyorós csokis tortácskák


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 4 dkg porcukor
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 20 dkg egész mogyorós tejcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. darált mogyoró
  • 2 dkg vaj


A hideg vajat összemorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót és a tojást, szaporán összegyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.

A tortaformákat kikenegetjük vajjal. A kihűlt tésztát négy részre vágjuk, és beletapicskoljuk a formákba. Villával megszurkáljuk, s 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.

Míg a tészta sül, összeállítjuk a krémet. A csokoládét összetördeljük, gőzfürdő felett megolvasztjuk. A tejszínt megmelegítjük, hozzáadjuk a mogyorós csokit, simára dolgozzuk. Belekeverjük a darált mogyorót és legvégül a vajat.

Az elősütött tésztakelyhekbe kanalazzuk a csokikrémet. 15 percre visszadugjuk a kikapcsolt, de még forró sütőbe. 15 perc után kivesszük, langyosra hűtjük, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük szilárdulni.




A maradék csokikrémet (nekem maradt ki!) tálkákba kanalazzuk, hűtőbe tesszük, s pohárkrémként vagy kekszekre kenegetve vidáman felhasználjuk :-)


Ihlet: Larousse - 100% élvezet, 100% csoki



2010. november 17., szerda

Rozmaringos kacsamáj pikáns almával




Kacsamáj volt a hentesnél akciósan, nem a hízott-tömött, de kacsamáj!

Egyáltalán: hentes az az áruda, ahol csak szárnyashúsok és -alkatrészek kaphatók? Hogy nevezzük ezt?

Az egyik feléből isteni finom kacsamájkrém készült - volt, elmúlt.

A másik feléből valami igazán finomat és különlegeset szerettem volna készíteni, nézelődtem kicsikét, és rábukkantam ERRE a receptre. Finom és különleges lett, amilyenre vágytam, roppant elégedetten ettük!





Rozmaringos kacsamáj pikáns almával

Hozzávalók:

  • 50 dkg kacsamáj
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 nagyobb alma
  • 1 tk. méz
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 3-4 ek. fügelekvár
  • víz


A májakat megtisztítjuk, oda nem illő hártyás részeket, esetleges epemaradványokat eltávolítunk.

A rozmaring levélkéit lecsipegetjük, apróra vágjuk. Serpenyőben megmelegítjük a vajat, beledobjuk a rozmaringot, majd oldalanként néhány perc alatt átsütjük rajta a májdarabokat. Vigyázat! Valami brutál módon fröcsköl, nekem van egy serpenyőre illeszkedő sűrű szövésű fröccsenésgátlóm, az ég áldja, aki kitalálta!

A májakat sütés után meghintjük sóval és borssal.

Miután megsültek a májak, a visszamaradt zsiradékba kanalazzuk a lekvárt, pici vizet, hogy mártás sűrűségű legyen. Őrölt fahéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a meghámozott, vékony cikkekre vágott almákat. Épp csak pár percig pároljuk, míg az alma elveszti nyersességét, de még roppanós marad.

Ez így önmagában is teljesen rendben van, de további köretként nyugodtan kínáljunk hozzá habos, szerecsendióval illatosított krumplipürét!




Őrült jó!

2010. november 15., hétfő

Csirkecsíkok zöldborsós-mustáros burgonyaraguval



Gyorsan és könnyen összedobható egytálétel, sietős hétköznapokra.

Arról nem beszélve, hogy a hozzávalók tetszőleges variálásával tetemes mennyiségű zöldség lapátolható be észrevétlenül! Nem hátrány :-)





Csirkecsíkok zöldborsós-mustáros burgonyaraguval

Hozzávalók:
  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg gomba
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 2 dl tej
  • 1-2 ek. mustár
  • 2 ek. keményítő
  • só, bors
  • csirke fűszerkeverék by Max
  • olaj a sütéshez


A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, sós vízben főzni kezdjük. A főzés vége előtt 5 perccel adjuk hozzá a zöldborsót és a megtisztított, cikkekre vágott gombát.

Amíg a zöldségek főnek, a húst vékony csíkokra vágjuk, s pici olajon átpirítjuk. Meghintjük fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk. (a fűszerkeverékem sómentes!!!)

Kiszedjük a megsült húst egy szűrőkanállal, majd a maradék zsiradékon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Felöntjük a tejjel, a vízzel, hozzáadjuk a mustárt, majd belecsurgatjuk a pici vízben feloldott keményítőt, sózzuk, borsozzuk. Kiforraljuk.

A megfőtt, leszűrt zöldségeket összeforgatjuk a mustáros mártással, tűzálló tálba simítjuk. Tetejére rendezzük a csirkecsíkokat, és forró sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.




Ihlet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számából, némi módosításokkal.



2010. november 13., szombat

Svéd húsgolyók áfonyalekvárral



Már most leszögezem, hogy azt a bizonyos svéd áruházat még kívülről sem láttam. Nemhogy megkóstoltam volna az autentikus verziót :-)

Rágugliztam, s Szamóca receptjét annyian dicsérték, annyi lelkes visszajelzés érkezett rá, hogy azt készítettem el.

Mivel összehasonlítási alapom nincs, egyszerűen csak annyit tudok róla nyilatkozni, hogy nagyon finom lett, s a rém bizarrnak tűnő áfonyalekvár kitűnően illett hozzá! Zuram szerint is!





Svéd húsgolyók áfonyalekvárral


Hozzávalók:


  • 50 dkg darált hús, sertés és marha vegyesen
  • 10 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • kb. 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl tejszín
  • ízlés szerint só
  • őrölt bors
  • csipet őrölt szegfűbors


A tojást lazán felverjük, összekeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, állni hagyjuk kicsikét, hogy megduzzadjon.

A vöröshagymát finomra vágjuk, 1 evőkanálnyi vajon megpároljuk, majd langyosra hűtjük.

A darált húst alaposan összedolgozzuk az áztatott zsemlemorzsával, a párolt hagymával és a fűszerekkel. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, majd a maradék vajon barnára sütjük - sütés közben a serpenyőt meg-megrázogatva, hogy a golyók minden oldala egyenletesen piruljon.




Héjában sült, majd a húsgolyók zsiradékán átpirított krumplival, és Erdélyből importált, jóféle áfonyalekvárral tálaltam.



2010. november 11., csütörtök

Mandulás-aszalt barackos golyók



Kávé mellé egy kis ropogtatnivaló.

Vagy ha üres a kekszesdoboz, és jól jönne bele egy pofonegyszerű finomság.

Mandula és aszalt barack egy sütiben, ami nem mellesleg Segítsüti volt annak idején - Zsuzsi sütőjéből!




Mandulás-aszalt barackos golyók

Hozzávalók:


  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat 

A barackokat apróra vágjuk.



A mandulát megszabadítjuk héjától: egy műanyag tálkába szórjuk, ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi. 2 perc mikróban 750 W-on, majd újabb 2 perc pihentetés a forró vízben. Egy mozdulattal kipattinthatók a szemek! 



Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd tányérra csúsztatjuk, hűlni hagyjuk kicsit, végül ledaráljuk.



Valamennyi hozzávalót egy tálba öntünk, és összegyúrjuk egy jól formázható tésztává, utolsóként beletéve a barackdarabkákat.



Két tenyerünk között kis golyókat formálunk belőle, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 13 perc alatt világosra sütjük a golyóbisokat.




Fémdobozban jó ideig eláll!


2010. november 9., kedd

Csirkebecsinált



Mutassatok egy ételt, ami ennél rosszabbul fotózható :-DD


Amilyen béna a kép, ez a becsinált annyira finom! Némi csirkehús, sok-sok zöldség, selymes tejszín. Ha rövid lére hagyjuk, rizzsel/tésztával főétel, ha bő lére eresztjük, kiadós-tartalmas leves!


Magam sem tudom megmondani, miért készítem oly ritkán, ha egyszer ennyire finom, jól variálható...




Csirkebecsinált


Hozzávalók:

  • 30 dkg csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 20 dkg zöldborsó
  • 30 dkg gomba
  • 1 kis fej karalábé
  • kis darabka zeller
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek. liszt
  • só, szemes bors
  • gyömbér
  • citrom


A csirkemellet megmossuk, falatnyi kockákra vágjuk. A répát, petrezselymet, karalábét megtisztítjuk, felkarikázzuk/feldaraboljuk.

Pici olajon megpároljuk a húst és a zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát és a zellert, sóval, szemes borssal, gyömbérrel ízesítjük, puhára főzzük.

A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, kevés vajon/olajon megpároljuk.

A főzés végén hozzáadjuk a becsinálthoz a zöldborsót és a párolt gombát, néhány perc alatt összeforraljuk.

Pici olajon világosra pirítunk 2 ek. lisztet, csomómentesre keverjük a tejszínnel, a becsinálthoz csurgatjuk, s alaposan kiforraljuk.

Megkóstoljuk, ha kell, sóval, borssal, gyömbérrel korrigálunk, és citrom levével tesszük még pikánsabbá.



2010. november 7., vasárnap

Vaníliás kuglóf




Nagyon-nagyon ritkán sütök kuglófot. Magyarázata valószínűleg szimplán annyi, hogy a forma a szekrény mélyén szundikál :-)

Ám Évi sütőjéből olyan gyönyörűségek perdülnek elő, hogy megkívántam. Volt itthon minden hozzávaló, a kívánást sütés követte.

Azt hiszem, ha annyit mondok, hogy Zuram ette meg a háromnegyedét, az eléggé kifejezi, mennyire finom volt!

Volt :-)






Vaníliás kuglóf

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje/2 tk. vaníliakivonat
  • 2,5 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 5 dkg mazsola
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • zsemlemorzsa a forma behintéséhez
  • porcukor a szóráshoz

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, csipet sóval. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet.

Belekeverjük a beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát és a citrom reszelt héját.

A kuglófformát kikenjük vajjal, meghintjük zsemlemorzsával. Belekanalazzuk a formába a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!!).

Picit hagyjuk a formában hűlni, majd tányérra borítjuk. Meghavazzuk porcukorral, és bögre hideg tejjel/forró kakaóval vagy forró csokival kínáljuk.




Évi, köszönöm a receptet!

2010. november 5., péntek

Sajtos-tejfölös kenyérlángos




Maradt ki krumplipürém. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én sosem tudok annyi krumplipürét készíteni, ami el is fogy - rendszeresen kimarad egy-másfél adagnyi. Amikor úgy látom a nyers krumpli mennyiségét, hogy kb. elég, na olyankor szoktam hozzápucolni még 2-3 darabot. Ami aztán mindig meg is marad :-)

Maradékot ki nem dobunk, újrahasznosítunk!


Krumplis kenyeret sütöttem belőle, igen-igen finom, napokig puha vekni lett belőle. Formázás előtt gondoltam egyet, levágtam a tészta harmadát, és két kis lángost formáztam belőle, jó lesz holnap tízóraira felkiáltással.

Azt hiszem, Max Barátom járhatott a fejemben, nála volt egy ilyesmi finomság még szeptemberben!

Próbáljátok ki, őrületesen finom! És milyen illata van sülés közben... Nyálcsordító!



Sajtos-tejfölös kenyérlángos


Hozzávalók:


A kenyérhez:

  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg maradék krumplipüré/főtt krumpli
  • 55 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 1/4 kocka friss élesztő


A lángosok kencéjéhez:

  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma


A kenyértészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Nézzünk rá, a krumplipürénk milyensége nagyban befolyásolja a tészta állagát, ha nagyon lágy, nyugodtan tegyünk még hozzá apránként lisztet!

Dagasztás után tálban kelesztettem, nehogy túllágyuljon a gép hőjétől.

Ha duplájára kelt, lisztezett munkalapra borítjuk. Egyharmadát levágjuk, félretesszük. A kétharmadnyi részből veknit formázunk úgy, ahogy Limarától tanultuk, sütőpapíros tepsire tesszük, s letakarva kelni hagyjuk.

Az egyharmadnyi tésztát kettévágjuk, körlappá nyújtjuk. A tejfölben elkeverjük a sót, a zúzott fokhagymát, megkenjük vele a tésztalapokat. Megszórjuk sajttal, s újabb kelesztés nélkül 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



Míg a kenyérlángosokkal ügyködünk, s míg megsülnek, addig a kenyér is megkel. Tetejét 2-3 helyen éles késsel/pengével bevágjuk, lekenjük hideg vízzel, és a forró sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Fotó nem készült, sorry :-)



2010. november 2., kedd

Sütőben sült rántott karfiol



A gyagyám egyik újabb gyöngyszeme. A gyagyám, miszerint finoman szólva sem a szívem csücske a bő zsiradékban sütés :-)


Imádom a rántott karfiolt. Panírozni utálom, de sütni még jobban... Tiszta tudathasadás, nem? Szabálytalan, dől-borul mindenfelé, pepecs egy valami.



Most megspóroltam az olajban való ide-oda úsztatást, hogy minden oldala egyenletesen megsüljön. Teljesen hagyományos módon előfőztem a rózsákat sós vízben, nem túl puhára, hisz a sütőben még úgyis tovább puhul.

Aztán teljesen hagyományos módon bepaníroztam a lecsepegtetett, kihűlt karfioldarabokat: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Majd sütőpapírral borított tepsire ültettem őket, pici olajjal meglocsoltam a tetejét, majd forró sütőben aranyszínűre sütöttem.



Most mondjam, hogy talán még jobb lett, mint a hagyományos verzió? :-) Ropogós volt, de nem tocsogott az olajban. A picike rózsákat majdnem ültő helyben "elnassoltam", ahogy térültem-fordultam a konyhában... 



Ajánlom :-) Jó kis hűvös tartármártással!