2012. február 21., kedd

Zöldséges-húsos lasagne




Életemben nem készítettem még lasagne-t, de úgy tűnik, mindennek eljön az ideje egyszer :-) A végső lökést Trollanyu adta nem túl régen, olyan klassz receptet mutatott! 

A besamellel ne spóroljunk: mivel a tészta szárazon kerül az ételbe, a mártástól fog megpuhulni. Az enyémben is elfért volna még pár kanállal - a tészta tökéletesen átpuhult, de én még el bírtam volna viselni egy kis krémességet. Tanulság: legközelebb többet főzök. 

De így sem volt rá panasz! Sőt :-)




Zöldséges-húsos lasagne

Hozzávalók:

  • 30 dkg lasagne lap
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
  • 1 szál sárgarépa
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag brokkoli-karfiol vegyesen (kb. 40 dkg)
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • só, bors
  • morzsolt lestyán


A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 l tej
  • só, bors
  • csipet szerecsendió


A tetejére:

  • 15-20 dkg reszelt sajt


A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a megtisztított és lereszelt sárgarépát, kevergetve fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát, majd fedő alatt néhány perc alatt készre pároljuk.

A brokkolit-karfiolt sós vízben majdnem puhára főzzük, a sütés során készre fog puhulni.

A besamelhez a megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, apránként, közben folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel, és néhány percig forralva készre főzzük. Ne legyen túl sűrű, inkább hígan folyós. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Egy kb. 30x20 cm-es tepsi alját vékonyan megkenjük besamellel. Ráfektetünk egy sornyi száraz lasagne lapot. Megkenjük mártással, majd elterítjük rajta a brokkoli-karfiol keverékét. Újfent mártás, majd lasagne lapok következnek, melyen elterítjük a fűszeres darált húst. A hús tetejét megkenjük mártással, befedjük tésztalapokkal. A lapokat újra megkenjük mártással, megszórjuk a lecsepegtetett kukoricával, bevonjuk mártással. A rakottast lefedjük tésztalapokkal, áthúzzuk a maradék mártással, és vastagon megszórjuk reszelt sajttal.

180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején ropogóssá nem sül, ennyi idő alatt a tészta is tökéletesen megpuhul. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik ez a zöldséges verzió! Én is pont hétvégén csináltam életemben először lasagnét (klasszik husist) tésztástul, rákattantam rendesen, ezt is kipróbálom majd!

    VálaszTörlés
  2. Hú de örülök, hogy tőlem választottál receptet, ha ízlett, annak mégjobban:) Nagyon jól néz ki, nekem is főznöm kell a héten, mert a család kéri. Tényleg az fontos, hogy a besamell ne legyen olyan sűrű, mint egyébként.Nekem pont elég volt, de krémsajtot is tettem a húshoz, attól még szaftosabb lett.

    VálaszTörlés
  3. Én sokszor csináltam már, de sosem lett ilyen szép!
    Nem ér! :D

    VálaszTörlés