2012. február 18., szombat

Sajtos puffancs




Éva játékára jelentkeztem még anno: minden benevező játékosnak véletlenszerű sorsolás útján kijelölt 1 blogot, tanulmányozza át, olvasgassa, és válasszon róla egy tetszőleges receptet.

Tök jó kezdeményezés, hogy az egyre szaporodó gasztroblogok világában egy kicsit elmélyülhessünk valaki más munkásságában, receptjei között.

Nincs helyezés, nincs jutalom - illetve dehogyisnem: sok új recept :-)

Tortafüggő Mariszt kaptam a sorsoláson. Először szinte csak a torták között nézelődtem, hogy stílszerű is legyek, de az a helyzet, hogy nálunk a március és az augusztus a dömping, amire pl. születésnapi tortát lehetne sütni.


Így egy sós süteményre böktem, amit én eddig bő olajban sütve ismertem. Kvázi egy sajtos tésztájú képviselő fánk.

Nekem most sajnos nem lett üreges belsejű (talán a sok sajt miatt?), így töltésről szó sem lehetett, de finom lett :-)






Sajtos puffancs




Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 2 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 3 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt + a forgatáshoz

A vizet felforraljuk a feldarabolt vajjal, megsózzuk. Ha forr, belekeverjük a lisztet. Határozott, erős mozdulatokkal simára keverjük (jó szolgálatot tesz egy ovális habverő), majd addig főzzük, míg egynemű, sima, viszonylag kemény masszát nem kapunk.

Langyosra hűtjük.

Hűlés után egyesével beledolgozzuk a tojásokat (ovális habverő), végül a reszelt sajtot.

Egy kanál segítségével diónyinál kicsit nagyobb gombócokat formálunk belőle, meghempergetjük a reszelt sajtban, majd sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, aljában egy kis pikszis vízzel, majd a kis gombócokat 20-25 perc alatt készre sütjük. Álljuk meg: sütés közben ne nyitogassuk az sütőajtót!




4 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Nagyon klassz volt ez a játék. :)

    VálaszTörlés
  2. te kis hamis. most tesztelsz, hogy résen vagyok-e, mert linket nem küldtél.
    de jelentem.....ez a sajtos finomság, na ezért érdemes volt idekukkintani

    VálaszTörlés
  3. Fincsi ez a sajtos puffancs, tetszik! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.