2012. július 22., vasárnap

Cukkinis-sajtos tésztaegytál




A GoodFood-ban igazándiból omlett néven szerepel - de én az omlettről automatikusan tojáslepényre asszociálok. Na innen a fura "fantázianév".

Maga az étel viszont szenzációsan jó: tartalmas, kiadós, intenzív sajtízű, s jó sok cukkinit lehet benne elrejteni különösebb feltűnés nélkül :-) Hús nincs benne, de nem is fogja hiányolni senki, ezt garantálom!

Ráadásul kitűnő hasznosítása lehet kimaradt főtt tésztának!




Cukkinis-sajtos tésztaegytál




Hozzávalók:


  • 30 dkg száraztészta, pl. fussili
  • 1 nagyobb cukkini, kb. 60-70 dkg
  • 4 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors


A sajtmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg aromásabb sajt
  • só, bors

Sütéshez:
  • 1 ek. vaj
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa


A tésztát lobogó, sós vízben a csomagoláson található idő alatt kifőzzük, leszűrjük.

A zöldségeket megtisztítjuk: a hagymák héját lehúzzuk, a cukkinit alaposan megmossuk, két végét levágjuk, hámozni nem szükséges.

Kevés olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a reszelő durva fokán legyalult cukkinit, készre pároljuk, s a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal ízesítjük.


A sajtmártáshoz megolvasztjuk a vajat, gyenge rózsaszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük tejjel, ovális habverővel simára kavarjuk, néhány percig kevergetve főni hagyjuk, végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a sajtmártással, a párolt cukkinivel, végül egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Egy jénait kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával. A cukkinis-sajtos tésztát belesimítjuk, és 180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.



14 megjegyzés:

  1. Naccerű! Ez lesz ma az ebéd! Sietek is előkészíteni!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, guszta! Cukkinikedvelőknek kötelező darab, ugye? :)

    VálaszTörlés
  3. Ez volt az ebéd! Hááát, nem csalódtam, bekerült a repertoárba. Fél óra előkészület, 50 perc sülés (előre programozott sütőben), két napra való főfogás. Nekünk való! ;-)) Képek felkerülnek a blogomra. Köszönöm Viki! :-))

    VálaszTörlés
  4. Szuper! Osztom hankka véleményét:))

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jóóóóóóóóóó! Azt hiszem van egy ebéd ötlet:)

    VálaszTörlés
  6. Látom nálad is nagy sikere volt ennek a cukkinis-tésztának. Én a múlt héten csináltam meg, és még apa is tolta befelé rendesen.:)

    VálaszTörlés
  7. imádom a cukkinit és a tésztát is, én is ki fogom próbálni. Sajthoz tudtok tippet adni? milyet használtatok?
    köszi
    Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi Kriszti, kicsit későn, remélem, nem túl későn! Ementáli típusú sajtot használtam, őrületesen jó volt vele :-)
      Remélem, kipróbálod :-)

      Törlés
  8. Ez jöhet nekem is ebédre :)

    VálaszTörlés
  9. Ha garantálod, hogy nem fog hiányozni a hús belőle, akkor fincsi... :P

    VálaszTörlés
  10. Kedves Viki!
    Most tettem közzé a Blogkóstolóra szánt "művet", s mivel megint hozzáférhetetlen a postafiókom, (már tele van vele a hócipőm), ide küldöm neked a linket. Azért a sietség, mert el fogunk utazni, s nem szeretnék lemaradni:-)
    http://gerdisuti.blogspot.hu/2012/07/tejszines-malnatorta.html
    Ha közben megoldódik a probléma, küldök e-mailt is!
    Üdv. Gerdi

    VálaszTörlés
  11. Milyen jó recept! Egy jó vacsit látok benne:-) langyosan, kockára vágva még a gyerekek is szeretni fogják:-)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom lehet, az ilyesmit imádom! :)

    VálaszTörlés