2012. július 4., szerda

Sopszka saláta




Lehet, hogy nem mindenki ismeri :-) Mi is csak akkor találkoztunk vele, amikor Bulgáriában jártunk, de azonnali szerelemre gyúltunk iránta!

A legenda szerint egy bolgár asszonyság találmánya, aki jócskán elkésve érkezett egy főzőversenyre. Mindösszesen annyi ideje maradt, hogy néhány friss zöldséget összeaprított és -kevert egy tálban, majd sirene sajtot morzsolt a tetejére. A zsűrinek olyan szinten elnyerte a tetszését, hogy neki ítélték végül a fődíjat.

Semmi öntet, semmi ízesítés, csak friss paprika, paradicsom és uborka, a tetején pedig mindenképpen sós (lében érlelt) sajt legyen, az említett sirene, vagy pl. feta.

Grillhúsok mellé csodálatos köret, de előételként, vagy ilyen hőségben egy nagyobb adagnyi akár főételként is megállja a helyét!




Sopszka saláta


Hozzávalók:

tetszőleges, kb. azonos mennyiségű
  • paprika
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • opcionálisan egy kis fej hagyma finomra vágva
  • morzsolt/reszelt sirene vagy feta sajt


A zöldségeket mossuk meg, vágjuk őket falatnyi darabokra, keverjük össze egy tálban. Igény szerint meglocsolható némi olívaolajjal, balzsamecettel.

Tálaláskor bőségesen szórjuk meg a tetejét a sajttal, s már fogyasztható is!




10 megjegyzés:

  1. Sopszka...hmmm...Istenem, degeszre tudom zabá...bocsánat, enni magam vele! De régen készítettem! Köszi, hogy eszembe juttattad! (a bevezető asszonyságról pedig: megmondtam vagy megmondtam, hogy az egyszerű, nem túlkombinált, hirtelen ötlettől vezérelt receptek a legjobbak?!...:))

    VálaszTörlés
  2. Ez se kutya..jól néz ki. Meghívlak sültpaprikára..most lehet kint sütni, hamar megy :)

    VálaszTörlés
  3. Én nem ismertem:) De most listára vettem:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem, a görög salátával az első helyen állnak a kedvenceim között:)Tényleg nem kell hozzá más, csak egy kis finom sült hús.

    VálaszTörlés
  5. Imádom, bármikor, bármennyi jöhet! :) Ilyen melegben pedig különösen, csak magában, főételként! :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is Bulgáriában először és szerelem elsőre, imádom:-))))

    VálaszTörlés
  7. Sopszka salátára csakis juhsajt, juhtúró való, attól sopszka! Feta a görögre való! Borecet és olaj az öntet, ez az igazi alaprecept.

    VálaszTörlés
  8. a feta is juhsajt alapvetően

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.