2012. július 12., csütörtök

Málnás-joghurtos hasáb




Ősöreg családi recept valamikor a '90-es évek elejéről, kézírásos jegyzet a vonalas füzetből :-)

Íze, könnyedsége élénken élt az emlékezetemben, így mikor málnához jutottam, nem volt kérdés, milyen formában végzi.

Légies, édes és savanykás egyszerre, villámgyorsan elkészíthető.

S málnával a legeslegfinomabb!






Málnás-joghurtos hasáb

Hozzávalók egy kb. 12x30 cm-es formához:

  • 1 nagy doboz natúr joghurt (450 gr)
  • 3 dl tejszín
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • 1 cs. Zselatin fix
  • 40-50 dkg málna

A joghurtot sűrű szövésű textillel bélelt szűrőbe borítjuk, a felesleges savót kb. 1 óra alatt lecsepegtetjük. Összekeverjük a cukorral és a vaníliával, valamint a lecsutakolt citrom reszelt héjával.

A lehűtött tejszínből kemény habot verünk.

A joghurthoz keverjük a Zselatin fix-et, majd apránként a kemény tejszínhabot, végül óvatosan beleforgatjuk a megmosott, lecsöpögtetett málna 2/3 részét.

Folpack-kal kibéleljük a formát úgy, hogy a szélein mindenhol túllógjon. A forma aljára szórjuk a maradék málnát, majd rásimítjuk a joghurtos habot. Befedjük folpack-kal, és hűtőben dermesztjük 4-5 órán át, de még jobb, ha egy éjszakán keresztül.

Másnap borítsuk hosszúkás tálcára, és felszeletelve, vagy háromszög alakúra vágva tálaljuk.

Mennyei :-)


4 megjegyzés:

  1. Csúcs, hogy milyen finomságokat hozol állandóan! Nyelek nagyokat... :P

    VálaszTörlés
  2. Hú, már vagy egy hete ilyesmit ennék, erre most elém tolod! :O Szépséges! :)))

    VálaszTörlés
  3. "Villámgyorsan elkészíthető, légies, édes és savanykás, MÁLNÁS" - ezeket a jelzőket szeretem! És még egyet hozzáteszek: SÜTÉS NÉLKÜLI! Bármikor jöhet ez a desszert:)

    VálaszTörlés