2012. augusztus 29., szerda

Mismás, avagy a bolgár lecsó



Alapjáraton is nagy lecsópárti vagyok. Számtalan variációt próbáltam már: tojásos, rizses, tarhonyás, tarhonyás-kolbászos... Hidegen vagy melegen, mindegy. Jöhet minden mennyiségben.

A bolgár útikönyvünk említi ezt az ételt, mint jellegzetes helyi fogást, amit érdemes kipróbálni. Annyit írt róla mindössze, hogy hagyma, paprika, paradicsom, tojás és bolgár sajt van benne. Lássuk hát, gondoltam, ha az összetevőket külön-külön szeretem, együtt sem lehetnek rosszak :-)

Kihozták a tányért, benne egy irgalmatlan adag mismás, amiről az első falat után kiderült, hogy olyan ez, mint a mi itthoni lecsónk, s roppant elégedetten mindet megettem :-)

A bizarrnak tűnő feta ne ijesszen el senkit: a paradicsom-feta páros szerintem roppant meggyőző!




Mismás


Hozzávalók:


  • 4-5 közepes fej vöröshagyma
  • 5-6 db nagyméretű paprika
  • 5-6 db közepes vagy 8-10 kisebb érett paradicsom
  • 4 tojás
  • 10 dkg feta sajt
  • nagy csipet csubrica/csombor


A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, karikákra vagy kockákra vágjuk, a paradicsomot karcsú cikkekre.

Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát. Ha kissé összeesett, beletesszük a paradicsomcikkeket is, meg-megkeverve addig főzzük, míg a keletkező leve el nem párolog, és a zöldségek megpuhulnak, de nem málnak szét. Sóval ízesítjük.

A tojásokat tálba ütjük, felverjük, mintha rántottát készítenénk, a lecsóalaphoz adjuk. Néhány perc alatt szilárdulásig sütjük.

A végén ízesítjük a csubricával (elhagyható!), és belemorzsoljuk a fetát. Épp csak elkeverjük, és elzárjuk az energiát.

Forrón tálaljuk.



8 megjegyzés:

  1. Most szombaton kerül megrendezésre a 3. gyömrői lecsőfőző fesztivál és verseny, melyen idén is indulnak a fiúk (egyszer említetted, hogy vannak ismerőseitek Gyömrőn...lehet, hogy szombaton találkozunk?...) és egy döbbenetesen hasonló lecsót találtunk ki, mint ez a bolgár lecsó! Pásztor lecsónak neveztük el és az alap lecsón kívűl tarhonya, krumpli és főtt csülök kerül bele, az egész csomborral lesz megbolondítva, hozzá pedig finom házi kenyér készül füstölt gomolya sajttal megspékelve. AZ egészet fröccsel fogják a zsűritagok leöblíteni. Az első három helyezett díja most is egy görög út, úgyhogy nagyon készülünk!...Ja, senkinek egy szót se a készülő ételről! Titkos!...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vannak, de vannak ám!

      A lecsótok medált fog érni, én innen megjósolom, imádni fogják a zsűritagok :-))) Hajrá!!!!!!

      Törlés
  2. Ezt nem szabad elmismásolni (haha) Amúgy pont tegnap csináltam vacsira lecsót, én kisebb arányú paradicsommal szeretem, de kipróbálom ezt is majd. Múltkor elkészítettem a szilvás gombócodat is, nagyon jó lett! Pont olyan, mint a nagymamáimé :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bibir, annyira jó benne a puhára lágyuló sós sajt!

      A szilvás gombóc sikerének nagyon-nagyon örülök, a nagymamás íz, állag volt a célom, igen :-)

      Törlés
  3. Jelentem lecsórajongó vagyok én is, és szívesen megkóstoltam volna a bolgár lecsódat... :P

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet a fetával, hogy ez miért nem jutott eszembe eddig?! :)

    VálaszTörlés
  5. Ez a feta izgalmas lehet! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Biztos finom lehet:) A "mismás"-ról pedig az jut eszembe, hogy egyik horvátországi utunk során minket egy hajóúton kínált a hajóskapitány "mismással", ami azonban egy helyi ital volt:)))) Úgy látom, hogy ez a "mismás" valami összefoglaló keveréket jelenthet, vagy talán más népeknél más ételt, italt? Mi ugyebár egész másra használjuk, ha mondjuk: elmismásolja a dolgokat....:)
    Lehet, hogy kipróbálom ezt a fajta lecsót is, imádom a lecsót!!!:)Kriszta

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.