2012. szeptember 1., szombat

Bolgár muszaka



Még mindig Bulgária, s az ottani ízek :-)

Ez a muszaka más, mint ami a görög világban ismert, nincs benne padlizsán, inkább a mi rakott krumplink és a lasagne keveréke.

Nagyon fűszeres, bőkezűen adagolva benne a jellegzetes ízt adó csubrica/csombor, s ezt a fűszerességet tompítandó jéghideg bolgár joghurttal tálalják..

Őrületes!








Bolgár muszaka

Hozzávalók:
  • 60 dkg krumpli
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha, sertés-marha vegyesen)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, parányi pirospaprika
  • ízlés szerint szárított csubrica/csombor
  • 4 dl tejföl
  • 1-2 egész tojás
  • a tálaláshoz jéghideg kefír

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük.

A vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Sóval, borssal, pici pirospaprikával ízesítjük, s kevéske víz aláöntésével puhára pároljuk - majd zsírjára sütjük. A főzés végén adjuk hozzá a csubricát/csombort, hogy jellegzetes aromája megmaradjon!

A leszűrt krumplit összekeverjük a fűszeres darált hússal, tepsibe vagy jénaiba simítjuk.

A tejfölben elkeverünk 1-2 egész tojást, kevés sót, a húsos krumpli tetejét bevonjuk vele. 180 fokosra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

Tálaláskor a forró, fűszeres muszaka mellé jéghideg kefírt adjunk. Bármennyire is bizarrul hangzik, mennyei együtt!



6 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó! Nagyon szeretjük az ilyen rakott dolgokat! Köszi a receptet! :-))

    VálaszTörlés
  2. hö...akkor én a bolgár fajtát ismerem-szeretem?
    sör is jöhet, szomjas is vagyok :)

    VálaszTörlés
  3. Guszta, ezt biztosan szeretnénk! :)

    VálaszTörlés
  4. Isteni finom tényleg, és még sosem készítettem, de itt az idő:)Csak be kell szereznem csombort, az nincs otthon.

    VálaszTörlés
  5. A csomboros íz tetszik benne! Fincsi lehet:-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon klassz, de azért padlizsánnal se kutya!

    VálaszTörlés