2012. október 16., kedd

Kenyér világnapjára villámgyors kakaós csiga



Tegnap elszédültem a boltban, látván a péksütemények árát... 

Azonnal eszembe jutott ez a kakaós csiga, mely Barbitól indult hódító útjára: csak gyúrás, nyújtás, és már mehet is a sütőbe!

A tészta szuper, öröm vele dolgozni - ahogy egyszer régen már bizonyított is almás-pudingos töltelékkel. Csak jól elfelejtkeztem róla...

Süssétek meg bátran, és kínáljatok meg vele valakit - ahogy én is tettem :-)





Kakaós csiga


Hozzávalók 1 gáztepsinyi csigához:


  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg (por)cukor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 dl tej
  • 5 ek olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 5-8 dkg puha vaj
  • 4 ek. porcukor
  • 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor


A túrót simára keverjük a cukorral, vaníliával, sóval, hozzáadjuk a tejet és az olajat, végül a sütőporral összekevert liszttel sima, nem ragadós tésztát gyúrunk.

A túró minőségétől függ: ha a tészta ragad, nyugodtan adjunk hozzá kevés lisztet, ha viszont nem állna össze, tejjel lazítsuk.

Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal, meghintjük előbb cukorral, utána a kakaóporral.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A feltekerésnél választhatunk. Ha a hosszabbik oldalánál kezdjük, tenyérnyi méretű kis csigákat kapunk, ha  a rövidebbik oldala felől csavarjuk fel, akkor kb. akkorákat, mint amik a boltban, pékségekben kaphatók.

A feltekert tésztát éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral meghintve, bögre tej vagy kakaó kíséretében tálaljuk.




További csigák itt, itt, itt és itt.


4 megjegyzés:

  1. Tízóraira most meg is tudnék enni egy pár csigát. Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy nem én voltam az a valaki! :-( :-))

    VálaszTörlés
  3. Sajnos nemcsak a péksütemények árától szédülünk, mindennek szédítő ára kezd lenni... :( Nagyon finomak lehetnek a kakaós csigáid, szerintem ezzel a recepttel már én is készítettem, nagyon finomságos! :)

    VálaszTörlés
  4. A recept nagyon jó!Nekünk is bejönne.

    VálaszTörlés