2013. március 6., szerda

Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves



Bár a nappalok már kellemesen tavasziasak, és ragyogóan süt a nap (végrevégre!!!), a reggelek és az esték igen hidegek.

Ilyenkor még jólesik egy tányér gőzölgő, ízes levest elkanalazni.

Emlékeztem, hogy Max-nál van egy remek fokhagyma krémleves, innen indultam el - aztán a gondolatot továbbvittem. Nagyon jellegtelen, sápadt kis leves lett, de az íze... Ellenállhatatlan!





Sajtos-fehérboros fokhagyma krémleves


Hozzávalók:


  • 1 nagy ek kacsazsír/3 ek olaj
  • 2-3 fej (!) fokhagyma
  • 2-3 ek liszt
  • 1 tubus ömlesztett sajt
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 4 dl tej
  • víz
  • só, bors
  • szerecsendió



A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, s egy kés lapjával összelapítjuk.

A kacsazsírt megolvasztjuk, takaréklángon, fedő alatt megsütjük benne a szétnyomott fokhagymagerezdeket. Vigyázzunk, le ne égjen, mert keserű lesz!

Ha  a fokhagyma megpuhult, meghintjük liszttel, elkeverjük, s egy percig pirítjuk, hogy nyers ízét elveszítse. Ovális habverővel kevergetve apránként felöntjük tejjel, a borral és annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnénk készíteni.

Takaréklángon tartjuk, néha megkeverjük, alaposan kiforraljuk.

A főzés végén hozzáadjuk az ömlesztett sajtot is, beleolvasztjuk. Ha kell, a sűrűségen itt még korrigálhatunk, a sajt is sűrít rajta!

Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd azon forrón pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk.





3 megjegyzés:

  1. Nálam sz ilyen és ehhez hasonló finom krémlevesek bármikor!, hangsúlyozom bármikor! (évszaktól, időjárástól, bármilyen egyéb körülménytől függetlenül) jöhetnek! Szívesen kanalazgatom őket! Kihagyhatatlan hozzávalójukkal együtt: a fehérborral és a pirított kenyérkockákkal...:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom én is a krémleveseket, a fokhagyma krémlevest különösen! :) Ömlesztett sajttal viszont még soha nem készítettem, úgyhogy kipróbálós lesz, nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha fokhagyma, nálam nyert! Kipróbálandó!






    VálaszTörlés