2013. március 22., péntek

Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz



Az aszalt szilvás keksz kistestvére, melyben a szilvát barackra, a diót kókuszra cseréltem.

Ropogós, illatos, nagyon finom :-)

Ajánlom :-)






Kókuszos, barackos zabpelyhes keksz


Hozzávalók kb. 35 darabhoz:


  • 25 dkg zabpehely (ha van, az apróbb szemű)
  • 10 dkg (barna)cukor
  • 8 dkg liszt
  • 5 ek kókuszreszelék
  • 17 dkg vaj
  • 10 dkg puha aszalt sárgabarack
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 1 mk. sütőpor
  • 1 tojás
  • kb. 2 ek. tej




A zabpelyhet száraz serpenyőben, néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk. Ha a zabpehely apró szemű, nem szükséges tovább aprítani, ha nagy méretű, késes betétű robotgépben pörgessük meg pár pillanat alatt, de ne daráljuk le teljesen!

A sárgabarackot pici darabokra vágjuk - előtte akár nyugodtan beáztathatjuk pálinkába például!

A cukrot keverjük ki a puha vajjal, majd gyúrjuk össze valamennyi hozzávalóval, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nekem elég volt a 2 ek tej, de ez a tojás nagyságától is függ, kinek mennyi szükséges!

A masszából diónyi gombócokat formálunk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket viszonylagos távolságra. Egy kanalat mártsunk vízbe, s a kanál vizes hátával simítsuk kekszekké/korongokká a golyókat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kekszeket aranybarnára. Akkor jó, ha a teteje is színes, akkor lesz igazán ropogós.

Kihűlés után fémdobozban tároljuk.






2 megjegyzés:

  1. Én is most készítettem, csak nem aszalt barackkal, hanem barackbőrrel. :)) Fincsi lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) No akkor ezek a kekszek is rokonok :-)))

      Törlés