2013. március 12., kedd

Édes-savanyú birsalma



Nagyon szeretem a birsalmát, így mikor rábukkantam Chili&Vanilia receptjére a Nők Lapja Konyha múlt havi számában, rögtön nekiálltam.

Huh, még annál is jobb lett, mint amire számítottam! Egyszerre édes és savanyú, fűszeres, de nincs elnyomva a birsalma oly jellegzetes zamata! Imádtam... Csak úgy eszegetni magában, vagy húsos fogások mellé, esetleg zsíros kenyérrel :-)

Ha nincs birsalma, szerintem ugyanez kemény húsú körtével vagy almával is elpróbálható, s a fűszerekkel is lehet variálni!




Édes-savanyú birsalma


Hozzávalók:

  • 2 nagy birsalma
  • 2,5 dl almaecet
  • 2 dl víz
  • 1/2 citrom leve
  • 1 mk. só
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 3-5 szelet friss gyömbér
  • 5-8 szem szegfűbors
  • 5-8 szem szegfűszeg



Az ecetet, vizet, citromlevet, sót, cukrot nagy lángon összeforraljuk. Fedő alatt, nyitott ablak mellett, elképesztően szúrós szaga van, vigyázat!

Ha forr, hozzáadjuk a fűszereket, és 10 percig gyöngyöző forrásban tartva összefőzzük.

A birsalmákat alaposan megmossuk, karcsú gerezdekre vágjuk, magházukat eltávolítjuk. Érdemes citromos vízben tartani főzésig az előkészített gerezdeket, mert pillanatok alatt megbarnul! 

Az almagerezdeket a fűszeres-ecetes lében addig főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul - ne főzzük szét! A gyömbért a főzés végén kivesszük, s üveg vagy műanyag, lefedhető tálkába szedjük a gyümölcsöt, levét rászűrjük.

Hűtőben tároljuk, kb. 1 hétig eláll.




3 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet ám ezzel a fűszerezéssel! :) Idén valahogy kimaradt az életünkből a birsalma, még nem ettünk, megyek, szétnézek a piacon! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádjuk a birsalmát mindenféle formájában! Ezzel a fűszerezéssel nagyon tetszik a recepted, de idén már csak ősszel kerülhet rá sor - remélem jó lesz a birsalma termés!

    VálaszTörlés
  3. Én még most is láttam a piacon birsalmát ;-)

    VálaszTörlés