2013. május 20., hétfő

Eperfagyi


"Eperfagyi, eperfagyi, hú de finom..."

Húúúúúúúú, de finom ez az eperfagyi... 

Katucitól hoztam a receptjét, nézzétek meg a fagylalt-repertoárját, őrületes!

Ez a fagylalt már "félkészen" is isteni volt! Gépem nincs, így botmixerrel kevergettem át az egyre fagyosabb krémet, s ha már kevergettem, meg is kóstolgattam/kóstoltattam. Hmmmmmmmmm...

Igazi eperíz ("Édes is meg hűvös is az ajkaidon..."), ráadásul elkészíteni is annyira pofonegyszerű, hogy tényleg vétek volna kihagyni eperszezonban :-)

Kínáljunk mellé friss epret, ha van, némi olvasztott csokival is megcsurgathatjuk!





Eperfagyi


Hozzávalók kb. 8-900 ml fagylalthoz:



  • 30-40 dkg friss eper
  • 2 dl tejszín (30%-os, állati)
  • 2 dl zsíros (20%) tejföl
  • 10 dkg (levendulás!) cukor
  • 1 löttyintésnyi vanília kivonat
  • fél citrom leve



Az epret megmossuk, kicsumázzuk, botmixerrel pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tejszínt és a tejfölt, botmixerrel krémesre keverjük.

Zárható műanyag dobozba öntjük, fagyasztóba tesszük.

Botmixerrel kb. 30-40 percenként 5-6 alkalommal jó alaposan átkeverjük, hogy ne legyenek benne jégszilánkok.

Ennyi :-)

Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit kiengedni, utána gombócolható.






6 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finom lehet. Most jól is jönne legalább 1 gombócka:-) Szeretem az ilyen egyszerűen elkészíthető fagyikat mivel nekem sincs gépem hozzá.

    VálaszTörlés
  2. De örülök, hogy tetszett! Én is nagyon szeretem, bár az idei abszolút kedvenc a még egyszerűbb verzió (http://katucikonyha.blogspot.hu/2013/04/karamellizalt-eperfagyi.html) Igazi eperbomba. :-) Puszillak!

    VálaszTörlés
  3. Viki! Nem ehhez a témához kapcsolódik, amit szeretnék kérdezni tőled. Tudom Te félig meddig vendéglátós vagy, tehát tanult szakmád a sütés- főzés (és IMÁDOD is). Azt szeretném kérdezni, hogy miért kell az uborka salátához ha besóztuk, az ubit kicsavarni? Én nem szoktam, mert úgy érzem, hogy a vitaminok, ásványisók ezzel eltávoznak vagy csökkennek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi :-)

      Igazad van, mert ahogy besózzuk az uborkát, azonnal kidobja a víztartalmának és igen, a tápanyag-tartalmának jelentős részét. Uborkasalátánál a "kisózott" leve simán felhasználható a salátalében, de pl. egy tzatzikinél muszáj kifacsarni, mert ha bekeverjük a joghurttal/tejföllel, levessé válik :-)

      S azt is gondolom, hogy ez a besózzuk-kifacsarjuk amolyan anyáról lányára szálló konyhatechnológiai eljárás :-) De szerintem salátánál elhagyható, s csak csínján a sózással, de a tzatzikinél facsarjunk :-)

      Törlés
  4. Szia Viki!
    Köszi a választ, igazad van ez anyáról lányára száll, édesanyám is kicsavarta, én is régen,de most már kicsit sózom és nem csavarom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.