2013. május 15., szerda

Csokoládés-meggyes pite



Vannak nagy klasszikus párosok, amik szerintem mindig jelesre vizsgáznak, mint pl. a csoki-narancs, a csoki-kávé, s bizony ilyen a csoki-meggy is!

Fagyasztott - tehát "friss" (nem befőtt) - meggyből készült, amit hirtelen felindulásból erős lángon gyors lekvárrá főztem, omlós tésztakehelybe simítottam, és csokival áthúztam.

Isteni :-) A meggy savanykás, fahéjas, a tetején a csokoládé pont a szükséges édes kontrasztot adja hozzá. 

"Ezt kár lett volna kihagyni!" - mondta az egyik kóstoló :-)))

Tehát ki ne hagyjátok! 

:-)






Csokoládés-meggyes pite


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só


A meggylekvárhoz:

  • 2 kg fagyasztott meggy (magozva kb. 90 dkg), ha nincs, mehet befőttből is (2 üveg)
  • 1-2 ek. cukor
  • 2 mk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor


A tetejére:

  • 4 dkg vaj
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1-2 csepp olaj


A hideg vajat felkockázzuk, késes betétű robotgéppel vagy hideg kézzel gyorsan összemorzsoljuk a liszttel, majd összegyúrjuk a cukorral, a tojássárgájával és a csipet sóval.

Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy pitesütő tálat kikenünk vajjal, és kibéleljük a tésztával úgy, hogy pereme is legyen, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.

A fagyasztott meggyet kiolvasztjuk, kimagvaljuk. Meghintjük ízlés szerinti cukorral, nekem most szinte feketére érett, édes meggyem volt, alig kellett hozzátennem. Ízesítjük fahéjjal és vaníliával, majd erős lángon főzni kezdjük. Ne ijedjünk meg, elképesztően sok levet fog engedni! Hagyjuk főni, s ha már kezd a leve elpárologni, vegyük a lángot takarékra, maradjunk mellette, s néha kavarjunk rajta, oda ne kapjon! Szinte teljesen főzzük el a levét, mintha valóban lekvárt készítenénk, de ne száradjon ki!

Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük, majd hagyjuk hűlni.

Ha befőttből készítjük, szűrjük le a levét, s ugyanígy főzzük lekvárrá, de szerintem cukor nem kell hozzá, elég a fűszer!

Az áthűtött tésztát süssük elő vakon: borítsuk le a tésztát sütőpapírral, majd szórjunk rá nehezéket, pl. rizst, vagy babot, így nem fog felpúposodni. 180 fokosra melegített sütőben süssük nehezék alatt 15 percig, majd a sütőpapírt és a nehezéket eltávolítva (óvatosan, tűzforró!!) további 5-10 percig, míg teljesen aranyszínű nem lesz. Készre kell sütnünk, mert a töltelékkel már nem megy vissza a sütőbe!

A megsült omlós tésztakéregbe simítjuk a fűszeres meggylekvárunkat, s bevonjuk csokoládéval.

Ehhez a vajat felforraljuk (bögrében, mikróban a legegyszerűbb, leggyorsabb), beletördeljük a csokoládét, simára keverjük, hozzácseppentjük az olajat, ezzel is elkeverjük.

Ráöntjük a meggy tetejére, elsimítjuk, s hűtőbe tesszük, hogy a csoki és a meggy teljesen összedermedjen.

Ahogy a képeken is látszik, nekem nem volt türelmem ezt kivárni :-)





9 megjegyzés:

  1. Hú, ebből rögtön két szeletet kérnék, isteni lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kiutalom ;-) Tényleg jó anyag volt!

      Törlés
  2. Most egy nagyot nyeltem, kérnék szépen MOST belőle!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Izé... Ennek már csak az emléke él :-)))

      Törlés
  3. Hmmm, istenien néz ki! Van is még tavalyi apró szemű fagyasztott meggyem, tökéletes lesz :) Köszönet az újabb ihletért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú Nöné, szuper lesz vele, tuti! Remélem, ízleni fog :-)

      Törlés
  4. Hű, de finom lehet! Jó sok meggyel készült, nagyon szeretném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg jó sok meggy elfért a formában :-))) Mégsem volt csömör, piszkosul etette magát!

      Törlés
  5. Ki nem hagynám, de sajna itt nincs meggy:) De majd elveszek egy szeletet innen a képernyőről:)

    VálaszTörlés