2013. május 23., csütörtök

Ragacsos oldalas szezámmagos újkrumplival



Hű... Jól megsült ez az oldalas... - mondta Zuram, s bizonytalanul elhalkult, amikor meglátta a sülés közben még mennyei illatokat árasztó, a tálon viszont fekete!? húst.

Megnyugtattam, hogy szó sincs szénné égetésről, a szójaszósz a felelős a bizarr színért - s a mesés ízért :-)

Az oldalast sütés előtt puhára főzzük, így az étel remekül előkészíthető, sőt a pácban akár pihenhet is néhány órát vagy egy egész éjszakát is, utána sütőben mindössze 15-20 perc alatt rákaramellizálódik a pác.

S végre itt az újkrumpli, amiből hallatlan mennyiségek bírnak ilyenkor eltűnni :-)))




Ragacsos oldalas szezámmagos újkrumplival


Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, szemes bors


A páchoz:

  • 0,5 dl sötét szójaszósz
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek (barna) cukor
  • kb. 5 cm friss gyömbér finomra reszelve (ízlés szerint mehet több is nyugodtan!)
  • őrölt bors
  • 1 ek. olaj
  • bátraknak: chili


A körethez:

  • 80 dkg aprószemű újkrumpli
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1-2 ek. kacsazsír
  • 1-2 ek. szezámmag


Az oldalast daraboljuk fel a csontok mentén. Tegyük fazékba, öntsük fel vízzel, ízesítsük a megtisztított vöröshagymával, a kés lapjával szétnyomott fokhagymával, babérral, sóval, borssal, és főzzük puhára.

A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálban. A megfőtt oldalast emeljük ki a főzőléből, s azon forrón forgassuk meg a sötét, illatos pácban, tegyük sütőpapírral borított tepsire vagy jénaira. A maradék pácot kenegessük rá, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük illatosra, ragadósra. Sütés félidejében ha szükséges, egyszer fordítsuk meg a húsdarabokat.

Az újkrumplit mossuk meg alaposan, hártyás héját kapargassuk le. Van, aki rajta hagyja - én mindig leszedem. Ha nagyobbak a szemek, vágjuk félbe-negyedbe, majd sós vízben főzzük "al dente": vigyázzunk, ne főjön szét, s figyeljünk, mert percek alatt készen van!

Szűrjük le, hagyjuk kicsit szikkadni. A kacsazsírban forgassuk át a fokhagymát, borítsuk rá a krumplit majd a szezámmagot, és óvatosan átkeverve vagy csak dobva-rázva pirítsuk meg a krumplidarabokat. Sózzuk, és az oldalas mellé tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. május

1 megjegyzés:

  1. IGEN! Végre itt az újkrumpli! Nálunk is kilószámra tűnik el a petrezselymes vagy éppen dínsztelt változata. Így, szezámmagosan még nem próbáltam, de itt az ideje. Ráadásként pedig jöhet hozzá ez a finom oldalas! :)

    VálaszTörlés