2013. június 4., kedd

Fetás-bazsalikomos pogácsa




Még szombaton készült ez a finom pogácsa, melyhez az ihletet Gondaanyu, valamint egy csokor bazsalikom és snidling adta :-)

A bazsalikom láttán valahogy automatikusan jött, hogy túró helyett feta legyen benne - s mindenki egybehangzó véleménye szerint nagyon jó lett!

A hajtogatás senkit nem rémítsen el, hisz a nyújtás-hajtogatás csak 1-2 perc, utána 30-30 perc pihenő, közben bármit csinálhatunk, én pl. megfőztem mellette egy komplett ebédet :-)

Sütésre fel ebben a szürke, esős, hideg júniusban!




Fetás-bazsalikomos pogácsa


Hozzávalók 2 nagy gáztepsinyi adaghoz:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj/margarin
  • 25 dkg feta
  • 1 tojás
  • 1 kis pohár (175 gr) tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só (óvatosan, inkább két adagban, mert a feta nagyon sós)
  • 1 mk. őrölt bors
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • kb. 10-15 levél bazsalikom s egy csokor snidling apróra vágva

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag/reszelt sajt


A tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk egy nagy tálban. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 ek. tejfölt, de nekem nem volt rá szükség. 

Az élesztőt sem kell felfuttatni, míg a tészta pihen hajtogatás közben, az élesztő is elvégzi a munkáját.

Az összeállított tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és hajtogatjuk: felső harmadot le középre, alsó harmadot felfelé középre - hosszú, keskeny tésztalapot kapunk. Ezt a lapot is hajtogatjuk még: bal harmadát be középre, majd ráhajtjuk a jobb szélét is középre - dundi csomagot kaptunk. Fázisfotókat ITT nézhettek meg, ha bonyolultan írtam!

Konyharuhával letakarjuk, s hagyjuk 30 percig pihenni.

Pihenés után újra kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, nehezebb lesz a hajtogatás miatt!, s újra hajtogatjuk a fenti módon, majd újra pihentetjük 30 percig letakarva.

A nyújtást-hajtogatást-pihentetést még egyszer megismételjük, összesen három alkalommal kell hajtogatnunk.

Az így elkészített tésztát végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, rémületesen vékonynak tűnik, de a sokszoros hajtogatásnak és persze az élesztőnek köszönhetően háromszorosára fog felnőni!

Bár a pogácsák hagyományosan kerekek, a hajtogatott tésztákat az esetek 90%-ában szögletesre szoktam felvágni egy éles késsel vagy pizzavágóval - így valamennyi pogácsa szép leveles lesz, nem keletkezik "bodagpogácsa" a szabászati hulladék összegyúrása után :-) Ez persze csak az én dilim, mehet nyugodtan pogácsaszaggatóval :-)

A kinyújtott tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, meghintjük szezámmaggal és/vagy reszelt sajttal, és éles késsel kb. 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket nem túl szorosan, s mindegyik pogácsa tetejébe óvatosan beleszúrunk 1-1 fogvájót. Nem kell mélyen, kb. a tészta feléig. A fogvájónak köszönhetően a leveles pogácsák nem fognak eldőlni, hanem szépen egyenesen, felfelé fognak nőni sütés közben.

Aki szereti a dülöngélős pogácsákat, hagyja el a fogvájót!

Hagyjuk kelni langyos helyen 20 percig, majd 180 fokosra melegített sütőben (aljában lábaska víz!) süssük kb. 20-25 perc alatt illatosra, aranyszínűre.






7 megjegyzés:

  1. Nem szeretnék telhetetlennek tűnni, de megkaphatnám az egész kosárkával? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem,ez nem telhetetlenség :-DDD Tényleg nem lehet abbahagyni, s akkor már tényleg az egész kosárnyinak érdemes nekiülni :-D

      Törlés
  2. Nagyon jól néznek ki a pogácsáid, ugye tudod? :)

    VálaszTörlés
  3. Olyan szépek, én is kérnék:) Az eső meg a hideg minket se akar elhagyni:)

    VálaszTörlés
  4. Viki, gyönyörűek ezek a pogik! :) A feta amúgy is a kedvencem, úgyhogy meg kell sütnöm. Jó ez a fogvájós trükk, kipróbálom majd, nem hallottam eddig róla! :)

    VálaszTörlés
  5. Hű de jól hangzik, szívesen megkóstolnám ;-) ez a fogvájós ötlet is szuper, nekem mindig feldőlnek az apró pogácsák, igaz ez még sose akadályozott meg minket az elfogyasztásban, de mégiscsak szebb állva... köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Volt szerencsém megkóstolni, mindenkinek ajánlom, isteni finom!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.