2013. szeptember 5., csütörtök

Shakshuka



Fűszeres paradicsomban sült tojás, ha nagyon egyszerűen kellene jellemezni ezt az ételt, de természetesen több annál :-)

A jó hír, hogy azok is szeretni fogják, akik egyébként nem nagy barátjai a lecsónak, köszönhetően az erőteljes fűszerezésnek!

Használjuk ki az illatos, napérlelte paradicsomok bőségét, míg csak lehet, és természetesen ér tunkolni :-)

Inspiráció Limarától, némiképp átdolgozva!




Shakshuka


Hozzávalók 2 bőséges adaghoz:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 6 db közepes, érett paradicsom
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • bors
  • fél tk. kömény
  • fél tk. római kömény
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 2 tk. worchester szósz
  • 1 tk. méz
  • 1 nagy paprika (TV/kápia/kaliforniai)
  • 4-5 tojás
  • 10 dkg lángolt kolbász (opcionális)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld

A paradicsomokat meghámozzuk: megmossuk, "talpukat" kereszt irányban bemetsszük, és lobogó forró vízbe merítjük néhány pillanatra, majd átemeljük hideg vízbe. A héja egy mozdulattal lehúzható, mint egy celofán. A meghámozott paradicsomot felaprítjuk - télvíz idején mehet az egész hámozott paradicsom konzervből!

A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, egészen üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, illatosra pirítjuk. Rákanalazzuk a sűrített paradicsomot, ezzel is pirítjuk kicsit, hogy savasságát elveszítse, majd belekeverjük a paradicsomkockákat is.

Ízesítjük a mézzel és a worchester szósszal, belekarikázzuk a paprikát is.

Takaréklángon 15-20 perc alatt sűrűre főzzük.

Ezt követően hozzáadjuk a kolbászkarikákat - ami egyáltalán nem autentikus, de nagyon jó volt benne - s a paradicsomos masszába kanállal kis fészkeket képzünk. Ezekbe a fészkekbe csúsztatjuk egyesével a felütött tojásokat, s addig hagyjuk rotyogni, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még folyékony - illetve természetesen ízlés szerint, ki hogy szereti a tojást.

Ha elkészült, tányérokra adagoljuk, s tetejét megszórjuk friss petrezselyemzölddel.






4 megjegyzés:

  1. Tuti, hogy szuperfinom. Szerintem a hétvégén ez lesz a reggeli. Köszi a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mind egy cseppig elfogyott nálunk, remélem, nálatok is sikert fog aratni!

      Törlés
  2. Hogy a férjem ezt hogy imádná! :) El is készítem neki, nálunk is hétvégi reggeli lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyém imádta, pedig nem túl nagy barátja a lecsónak :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.