2013. szeptember 23., hétfő

Szüreti bográcsos


Igen-igen tartalmas egytálétel, de míg főztem, elméláztam rajta, miért kapta a "szüreti" jelzőt, hisz a 2 dl vörösboron kívül más egyéb nemigen utal a szüreti jellegre.

Aztán megkóstoltuk...

S rájöttünk, hogy egyrészt az étel vígan megfő különösebb munka és bogrács mellett álldogálás nélkül, lehet mellette szüretelni, de aki aztán ebből eszik, nemhogy leszüreteli az egész hegyoldalt, de utána még fel is ássa, olyan energiát kap tőle :-)))

Fergeteges ízorgia, felettébb ajánlom! S természetesen nem csak bográcsban készülhet :-)




Szüreti bográcsos


Hozzávalók:


  • 2 nagy fej vöröshagyma vékony karikákra vágva
  • 5 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 50 dkg marhahús felkockázva
  • 50 dkg sertéshús felkockázva
  • 20 dkg lángolt kolbász karikákra vágva
  • 60 dkg krumpli hasábokra vágva
  • 1 tojás
  • 2 dl vörösbor
  • 10-15 dkg liszt
  • só, bors


A szalonna zsírját gyenge tűzön kiolvasztjuk, megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot. 

Rádobjuk a marhahúst, átkeverjük-átpirítjuk, felöntjük kevés vízzel, és főzni kezdjük.

Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a sertéshúst is, majd felöntjük a vörösborral.

Ha majdnem megfőtt mindkét fajta hús, belekeverjük a kolbászkarikákat és a hasábokra vágott krumplit. Sózzuk, borsozzuk.

A tojásból és a lisztből csipet sóval és némi vízzel lágy galuskatésztát kavarunk, beleszaggatjuk az ételbe, és még néhány percig főzzük, hogy a galuska is teljesen átfőjön.

Ilyenkor még állíthatunk a szaft sűrűségén, a galuska sok levet "meg fog inni"!

Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket.

Azon forrón tálaljuk savanyúság és a maradék vörösbor kíséretében!


Nálunk termett :-)


Ihlet: Vidék Íze 2012. augusztus

3 megjegyzés:

  1. Nagyon irigy lettem most. Mert otthon a hétvégén volt a szüret. Ilyenkor mindig van bográcsos pörkölt, nagybátyám főzi és én nagyon szeretem. Fáj a szívem, hogy nem lehetek ilyenkor otthon. Olyan jó a hangulat és a társaság is! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon rég volt, amikor nálunk is volt szüret, a szó hagyományos értelmében. Sok ember sok szőlőt, egész nap :-)

      Nekünk van egy pár tőkénk, azon termettek idén először ilyen gyönyörűséges fürtök :-)

      Törlés
  2. Tényleg jó kis energiabomba, ezt a finomságodat is el fogom készíteni a férjemnek, nálunk neki lenne a nagy kedvence! :) Nekünk is van pár szőlőtőként, és idén először van már saját termésünk is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.