2010. április 16., péntek

Egy tésztából kettőt: nutellás bukta és briós




Szegény Zuramnak, aki éhen akart maradni egy nagy tányér zöldséggulyás után :-) Olyan kérőn nézett rám, hogy készítsek valamit a leves után, de olyan kérőn...

Ekkor jöttek szembe Tündér lekváros buktái, rögtön ihletett állapotba kerültem tőlük!

Mivel a kenyér is fogytán volt, két legyet ütöttem egy csapásra: készült 4 bukta a leves mögé, s másnap reggelire 4 briós.

A tészta a fonott kalácsom tésztája, foszlós és könnyű, másnap is puha péksütemény. Jaj, a nutellával különösen finom volt...




Nutellás bukta és briós

Hozzávalók:

  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 4 ek. nutella
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kettéosztjuk.

Az egyik felét további 4 darabra vágjuk, és kisebb téglalap alakúra nyújtjuk. A rövidebbik végére halmozunk 1-1 ek. nutellát, két szélét behajtjuk, sütés közben ki ne folyjon, majd egyszerűen feltekerjük.


Sütőpapíros tepsire ültetjük, s rátérünk a briósokra.




A másik tésztafelet is 4 darabra vágjuk, majd a darabokat még ketté, és kb. 20 cm hosszú hurkákat sodrunk belőle.

A formázást 15 évesen tanultam cukrász gyakorlaton, ez volt az első kelt tésztánk. Emlékszem, a nagy márványasztalon gyúrta a kis csoportunk 35 dkg lisztből, lelkesen formáztuk az elsőre roppant bonyolultnak tűnő, de három csavarással máris formáját felvevő tésztát :-)

Hosszas és komplikált magyarázat helyett fázisfotók:




A bukták mellé ültetjük őket, konyharuha alatt kicsit kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütő aljában kis vízzel teli lábaskával. A péksüteményeket lekenjük a tésztából kimaradt tojásfehérje egy részével, s 25-30 perc alatt aranyszínre sütjük őket.

Langyosan tépkedjük el, mert csúnya hasfájást lehet tőle kapni.

18 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges. Guszta.

    VálaszTörlés
  2. A nutellás kalács nálunk nagy favorit, a buktát is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Ezek a briosok!!!!!!!!! Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Bianka :-)

    Macus, ez csak formázási mód - mindenhogy isteni!!!


    Köszönöm Edit :-) Tisztára, mint a bóti :-))

    VálaszTörlés
  5. Biztos nagyon finom volt! a tészta mindkét formában megsütve. Ügyi vagy nagyon!

    VálaszTörlés
  6. Na, így még nem fontam! Most azon törpölök, mikorra időzítsem, szombat kora reggel, hogy reggelire ehessük, vagy inkább vacsorára :) Nagyon tetszik, most aztán már főleg nem hiszem el, hogy négyes fonást még nem csináltál :)

    VálaszTörlés
  7. Dóri, igen-igen! Köszönöm :-)


    Garffyka, örülök, h tudtam újat mutatni :-) Cukrászatból tanultam! A négyes fonást továbbra is tagadom, tényleg nem!


    Limara, köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  8. Akkor én ebből is, és abból is kérnék szépen! Olyan nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  9. Csibe, csak határozottan :-) Így is kell! Parancsolj :-)

    VálaszTörlés
  10. Azta,ez a csavarás,ez igen!Csodaszép.Azt hiszem nemsokára megint lisztes lesz a klaviatúrám:-))

    VálaszTörlés
  11. Hahh. Előre léptél a briós formázási oskolában!!! Havonta új design!!

    VálaszTörlés
  12. Hú, micsoda briósformázás van itt kérem. nagyon csinos! Olyan ügyes vagy, Viki!

    VálaszTörlés
  13. Szeretem én is a négyes fonást. Annyira egyszerű, és mégis nagyon látványos!

    VálaszTörlés
  14. Igen Andi, kis édesek - voltak :-)))


    Andi/cuki, képet szeretnék a lisztes klaviatúráról :-)))


    Köszönöm Kepapi, kérem a bizonyítványt :-D


    Tinkmara, köszönöm :-) Az érdem a cukrásztanárunké :-)


    Szepy, ahogy mondod! Pár csavarás és hoplá!

    VálaszTörlés
  15. Ma én is egyből kettőt készítettem,de a brióskötésedet csak jövő héten fogom leutánozni.
    Akkor megkapod a lisztes képeket,oké?:-DD
    Csak az uram meg ne lássa!:-))

    VálaszTörlés
  16. Andi, állati jót sütöttél!!! A lisztes képek jöhetnek :-DDD

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.