2014. január 22., szerda

Birkapörkölt


Megosztó étel. 

Jellegzetes íze és illata van, amitől sokan idegenkednek - gyerekként én sem szerettem. Aztán felnőttem, és azt gondolom, kenterbe ver akár egy marhapörköltet is :-)

Nálunk, a Sárréten tradicionális ételnek számít, egy lakodalom elképzelhetetlen birkapörkölt nélkül. Sok-sok évvel ezelőtt ritka kincsnek számított a beszerzése, nagyon kevés birkát vágtak, így egy vasárnapi birkapörkölt a vendég iránti maximális megbecsülés és kedvesség jelképévé vált :-)

Aki idegenkedik az ízétől, tisztítsa meg a húst minél alaposabban a faggyútól, esetleg forrázza is le, hogy csituljon a birkaíz - s utána készítsen belőle igazi, sűrű szaftos pörköltet, ami a hagyomány szerint akkor van jól elkészítve, ha az étkezés végére a tányérban "megfagy" a zsír!







Birkapörkölt

Elkészítési idő: 3-4 óra

Hozzávalók:


  • 5 dkg zsír (!)
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csapott ek. kiváló minőségű fűszerpaprika
  • 1 kg birkahús, vegyesen színhús és csontos, esetleg belsőség



A birkahúst megmossuk, a felesleges faggyút eltávolítjuk róla, és felkockázzuk, a csontos darabokat elfűrészeljük. Ha szerencsénk van, ezt megcsinálja nekünk a hentes - esetemben a gazda, akitől vettem, csodálatosan konyhakész volt!

A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és üvegesre pároljuk a zsíron. Tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, hozzáadjuk a húst, s élénk tűzön fehéredésig sütjük.

Picike vizet öntünk alá, sózzuk, majd fedő alatt, az elfővő vizet mindig csak apránként pótoljuk alatta, hogy sűrű szaftja keletkezzen.

Főzzük teljes puhulásig, általános érvényű szabály, hogy annyi órán át főzzük, ahogy éves volt az állat - ha ki tudjuk deríteni.

Főtt krumplival, savanyúsággal, puha kenyérrel tálaljuk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.