2014. január 8., szerda

Kakaós-diós keksz



Az omlós diós keksz mellett ezt a finomságot is Ágitól hoztam.

Nagyon intenzíven kakaós, nagyon diós keksz, villámgyorsan összeállítható, s ha időnk engedi, elővesszük a hűtőből, felszeleteljük és kisütjük!

Talán egy icipicivel több cukrot elbírt volna, na nem mintha panasz érkezett volna rá :-)

Kávé mellé, tej mellé, vagy csak úgy...




Kakaós-diós keksz

Elkészítési idő: 15 perc + sütés + 1 óra pihentetés

Hozzávalók kb. 32 db-hoz:

  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg (!) cukrozatlan kakaópor
  • 5-8 dkg barna cukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 nagy tojás
  • csipet só
  • 10 dkg durvára vágott dió



A diót egy éles késsel durvára vágjuk.

Késes betétű robotgépben morzsásra pörgetjük a lisztet a hideg vajjal (ha nincs ilyen gépünk, hideg ujjakkal szaporán elmorzsoljuk), hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a kakaóport, végül a durvára vágott diót is belegyúrjuk.

5-6 cm átmérőjű hengerré formáljuk a tésztát, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 1 órára, de mehet akár egész éjszakára is.

Hűtőből kivéve azon fagyosan éles késsel kb. fél cm vastagságú szeleteket vágunk a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a keksz szemmel láthatóan megszilárdul, a dió picit megpirul, de a kekszek széle még nem pirul meg.





3 megjegyzés:

  1. Kérek szépen egyet a kávém mellé, egyet a teám mellé, egyet pedig csak úgy :)
    Nagyon finomnak hangzik-látszik.
    Jópofa a kávésbögréd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem, bejönne Neked, egyáltalán nem édes, igazi felnőtt-keksz :-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki és biztos vagyok benne, hogy nagyon fincsi is! :) Már látom, hogy kipróbálós lesz nálunk is! :)

    VálaszTörlés