2014. január 31., péntek

Málnás csokoládétorta



Ez kérem itt egy tömör gyönyör sütemény!

Már most mutatom, hátha valakinek kedve támad hétvégén elkészíteni...

Egyszerű, omlós, vékony tésztakéreg, benne nyers, hűvös málna, ami nagyon-nagyon kell is a tömény csokoládéréteghez. Páratlan ízharmónia, az egyik kedvencem  a csoki-málna duó :-)





Málnás csokoládétorta

Elkészítési idő: 1 óra + 4-5 óra hűtés


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

A tésztához:

  • 12,5 dkg liszt
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojás



A töltelékhez:

  • 25 dkg málna (fagyasztott)
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 5 dkg vaj
  • 2 tk. méz
  • néhány levél menta (opcionális)



A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, sót és a tojást, sima tésztává gyúrjuk. A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát kissé nagyobb körlappá nyújtjuk, mint a tortaforma, és úgy béleljük ki vele, hogy legyen egy kb. 2 cm magas pereme.

Hűtőbe tesszük min. 30 percre, de nyugodtan maradhat tovább is.

A málnát hagyjuk kiolvadni, villával kicsit törjük össze, de ne pürésre, és tegyük szitába, hogy a felesleges leve lecsepeghessen - így nem fog elázni az omlós tészta!

A kihűtött tésztát kibéleljük sütőpapírral, és kitöltjük valamilyen nehezékkel: szárazbab, rizs, sütőkerámia, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket sütőpapírral együtt eltávolítva (vigyázat, tűzforró!) tovább sütjük még 5 percig a tésztát, szép aranyszínűnek kell lennie a szélének, akkor van kész.

Teljesen kihűtjük.

A tejszínt felforraljuk. Ha forr, beletördeljük a csokoládét, simára keverjük. Hozzáadjuk a mézet, ezzel is simára keverjük, végül a vajat is belekeverjük. Selymes, sima krémet kapunk, melyet hagyjunk kicsit hűlni.

Az omlós tészta kelyhébe kanalazzuk a tört málnát (ha szeretjük, adhatunk hozzá néhány levél felcsíkozott mentát), és rácsurgatjuk a csokoládékrémet. Ha körbe-körbe megforgatjuk kissé a tortaformát, mint egy palacsintasütőt, a csokoládékrém gyönyörű, egyenletes rétegben fog elterülni.

Tegyük hűtőbe 4-5 órára, hogy a krém megszilárduljon, de fogyasztás előtt vegyük ki fél órával, hogy az ízek igazán érvényesülhessenek.

Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt nagyon éles késsel tortacikkekre vágva tálaljuk.


Michel Roux csodálatos receptje

7 megjegyzés:

  1. Istenem, milyen gyönyörűséges! :) Azt hiszem, ez lesz a következő piténk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huh, készüljetek, hogy ez tényleg tömör gyönyör :-)))

      Törlés
  2. Ezt a részt nem annyira értem: "A kihűtött tésztát kibéleljük sütőpapírral, és kitöltjük valamilyen nehezékkel: szárazbab, rizs, sütőkerámia, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig vakon sütjük, majd a nehezéket sütőpapírral együtt eltávolítva (vigyázat, tűzforró!) tovább sütjük még 5 percig a tésztát, szép aranyszínűnek kell lennie a szélének, akkor van kész"
    Megtennéd, hogy elmagyarázod, hogyan kell a tésztát sütni? :) Előre is köszi: egy kezdő háziasszony...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves kezdő háziasszony :-)

      Az omlós tésztát sütés előtt mindig hideg helyen kell pihentetni - ezt jelenti a kihűtött tészta. Mivel itt már a formába igazítva tettük be a hűtőbe, ezért sütés előtt elegendő beborítani egy sütőpapírral a tésztát, rá valamilyen nehezéket (száraz rizs, bab, stb.), hogy sütés közben ne púposodjon fel a közepe, illetve a széle se roskadjon le a forma oldaláról.

      A nehezék alatt sütjük 15 percig, így az alja-oldala megsül, de ha eltávolítjuk a nehezéket a sütőpapírral együtt (ami nagyon forró), látható lesz, hogy a közepe még sületlen, ezért kell visszatenni egy picit, hogy kész legyen.

      Ez az ún. "vaksütés", elősütjük az omlós tésztát, majd a sütőpapíros nehezék nélkül teljesen készre -, mert a csokoládékrémmel már nem sütjük, s így megőrzi ropogósságát, a töltelék nem fogja eláztatni!

      A google-ba ha beírod, hogy "vaksütés" vagy "vakon sütés", számtalan képtalálatot fog kiadni, hogy még érthetőbb legyen a metódus :-)

      Remélem, tudtam segíteni :-)

      Törlés
    2. Így már teljesen egyértelmű!! :) Köszönöm szépen a segítséget, mindjárt neki is állok a sütésnek.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.