2014. január 12., vasárnap

Füstölt sajtos pogácsa




Ha ettetek már csodafinom pogácsát...

A füstölt sajt íze egyszerűen elvarázsolja, illatos és foszló - s nem élt meg nálunk 24 órát :-)))

A receptet Hankkánál találtam!




Füstölt sajtos pogácsa


Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 20 perc pihentetés, 25 perc sütés

Hozzávalók kb. 2 gáztepsinyi adaghoz:

  • 1,5 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • 1 tojás
  • 35-40 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • késhegynyi bors
  • 15 dkg füstölt sajt finomra reszelve
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor


A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5 dkg füstölt sajt


A pogácsa alapanyagait felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük (gép hiányában hagyományos kelt tésztát készítünk).

A lisztet kezdjük 35 dkg-nyival, ha nagyon lágy a tészta, fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot - a liszt mennyiségét a tojás nagysága nagyban befolyásolja!

Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egyszer meghajtogatjuk: felső harmadát be középre, alsó harmadát fel középre. A tésztacsík bal szélét szintén be középre, végül a jobb szélét is be középre - egy dundi tésztacsomagot kapunk.

A hajtogatás el is hagyható, de akkor ne nyújtsuk túl vékonyra!

Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket egymástól viszonylag távol, össze ne nőjenek, majd hagyjuk pihenni langyos helyen 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (aljában lábaska vízzel), a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre.

Langymelegen egyszerűen ellenállhatatlan - de még másnap is nagyon finom!







8 megjegyzés:

  1. Guszta! Nagyon látszik rajta hogy nem lehet ellenállni a folytonos evésének:)

    VálaszTörlés
  2. Ó, igen, mi is nagyon szerettük, csoda guszta lett nálad is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a recipét, imádtuk!!!

      Törlés
  3. Na, ez az, ami nálunk is csak percekig tart! :D Nagyon jól hangzik, kicsit más a recept, ki is fogom próbálni így is! :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, ezek ilyen kis kérészéletűek nálunk is :-DD

    VálaszTörlés
  5. csudajól néznek ki a pogácsáid! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, és csodafinomak is :-))

    VálaszTörlés