2014. február 10., hétfő

Buzsáki fatányéros



Volt már, de nemrég újra napirendre került :-)

Kovászos uborkát szerencsére már nemcsak nyáron lehet kapni (bár otthon készíteni inkább csak nyáron...), így ez a leves is elkészíthető télvíz idején is - a lelke ugyanis a kovászos uborka.

Meghökkentőnek tűnik egy közönséges gulyáslevesben a főzés végén belekarikázott savanyúság, de higgyétek el, fantasztikusan pikáns ízt ad neki, szó szerint elvarázsolja :-)

Tesztek vele egy próbát?



Buzsáki fatányéros 


Elkészítési idő: kb. 2 óra (a hús milyenségétől függően)


Hozzávalók:
  • 1 ek. zsír
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg marhalábszár/sertéscomb/esetleg csirkemell
  • 1 púpos tk. pirospaprika
  • 1 csomó sárgarépa (5 szál)
  • 1 csomó petrezselyem (4 szál)
  • 3-4 db közepes krumpli
  • 5 db kovászos uborka
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • babérlevél


Tálaláshoz:

  • tejföl
  • puha kenyér
  • további kovászos uborka


Tartalmas gulyáslevest készítünk: az olvasztott zsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, kicsi vízzel felöntjük, meg ne égjen a paprika.

A húst kockákra vágjuk, majd átforgatjuk a paprikás hagymán, míg kifehéredik.

Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott zöldségeket az uborka és a krumpli kivételével, és a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, majd sóval, borssal, köménnyel, babérral ízesítjük, és majdnem puhára főzzük.

Mielőtt teljesen elkészülne, hozzáadjuk a felkockázott krumplit is - készre főzzük.

Az uborkát karikára vágjuk, néhány percig fővésben tartjuk még a levesben. Megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszereket, ha szükséges.

A tányérokba ízlés szerinti tejfölt kanalazunk, rámerjük a forró levest, és puha fehér kenyérrel tálaljuk.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon különlegesen hangzik a kovászos ubival, de elhiszem, hogy finom! :) Ha a hollókői babgulyás működik mustárral, akkor kovászolt uborkával sem lehet rossz a gulyás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nnnnnnnnn, ennek a babgulyásnak mindjárt utánanézek!!! :-)

      Törlés
  2. A marhahúshoz különösen illik a kovászos uborka, hústekercsbe szoktam tenni, de megennék ebből egy nagy tányérral!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különleges, nagyon szeretem :-) És ez a hústekercs milyen jó ötlet!

      Törlés
    2. És milyen finom! A blogomon van a receptje :)

      Törlés