2014. február 6., csütörtök

Sütőtökös-kolbászos penne


Nem tartozik a tésztaételeknél megszokott gyors fogások közé - de a ráfordított többletidő meghálálja magát! 

Szaftos és ízletes, s bár először meghökkentőnek tűnhet az édes sütőtök és a fűszeres kolbász párosa, de csodásan kiegészítik egymást!

Aki nem szereti a kolbászt, egyszerűen hagyja ki belőle, és ízesítse pl. zsályával!





Sütőtökös-kolbászos penne


Elkészítési idő: kb. 1 óra + 15 perc sütés


Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 40 dkg penne tészta
  • 15 dkg füstölt kolbász karikára vágva
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • 3-4 dl tej
  • 15+5 dkg reszelt cheddar (vagy más karakteres ízű sajt)
  • só, bors
  • kicsi szerecsendió
  • 1 ek. mustár



A sütőtököt meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben, s a tökkockákat kevergetve megpirítjuk, de ügyeljünk, ne málljon szét!

A vajat megolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet, apránként felöntjük tejjel egy ovális habverővel folytonosan kevergetve - gyakorlatilag besamelmártást készítünk.

Belekeverjük a sajtot és a mustárt, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.

A tésztát a csomagoláson jelzett útmutató alapján kifőzzük, leszűrjük. Összeforgatjuk a sajtmártással, a sült tökkockákkal és a kolbászkarikákkal.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, simítsuk bele a sajtos-sütőtökös tésztát, tetejét szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.

200 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük.






Ihlet: Nők Lapja Konyha 2013. november

1 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet, abszolút el tudom képzelni együtt a sütőtököt és a kolbászt! :) A fiúk kedvéért pedig ki sem hagyhatnám belőle a kolbászt, imádják! :)

    VálaszTörlés