2014. március 16., vasárnap

Brindzás (juhtúrós) pogácsa



Az utóbbi idők legjobb pogácsája :-)

Itt nálunk mindig lehet kapni házi brindzát, de aki nem jut hozzá vagy nem szereti jellegzetes ízét, nyugodtan próbálja ki juhtúróval!

 Langymelegen egyszerűen ellenállhatatlan - de még másnap is nagyon finom!







Brindzás (juhtúrós) pogácsa

Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 20 perc pihentetés, 25 perc sütés

Hozzávalók kb. 30 pogácsához (2 gáztepsi):

  • 1,5 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • 1 tojás
  • 35-40 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • késhegynyi bors
  • 15 dkg brindza (vagy juhtúró)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor

 A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5 dkg tökmag durvára vágva (vagy sajt, szezámmag...)


A pogácsa alapanyagait felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük (gép hiányában hagyományos kelt tésztát készítünk).

 A lisztet kezdjük 35 dkg-nyival, ha nagyon lágy a tészta, fokozatosan adagoljuk hozzá a maradékot - a liszt mennyiségét a tojás nagysága és a brindza (juhtúró) zsírossága nagyban befolyásolja. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett munkalapra borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egyszer meghajtogatjuk: felső harmadát be középre, alsó harmadát fel középre. A tésztacsík bal szélét szintén be középre, végül a jobb szélét is be középre - egy dundi tésztacsomagot kapunk.

A hajtogatás el is hagyható, de akkor ne nyújtsuk túl vékonyra!

Pihentetés nélkül újra kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket egymástól viszonylag távol, össze ne nőjenek, majd hagyjuk pihenni langyos helyen 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (aljában lábaska vízzel), a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg a durvára vágott tökmaggal, és 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre.






1 megjegyzés:

  1. Jajajaj, kell nekem ilyen későn nálad nézelődni! :) Annyira guszták, nagyon-nagyon fincsik lehetnek! :) Megyek brindzát venni! :)

    VálaszTörlés